top of page

1.1.2022 – Končno vidim

»Hitro so odšli tja in našli Marijo, Jožefa in dete, položeno v jasli« (Lk 2,16)


Božje ime je Jezus, sin Device. Tisti Jezus, ki ga sedaj častimo kot otroka v betlehemskih jaslih. To je dobra novica za ves svet. Jezus je Božji blagoslov in varstvo za ljudi. On je Božje obličje, ki izraža dobrotljivost in usmiljenje. On je pečat Božjega miru nad ljudmi, kakor je prerokovala slovesna izraelska molitev: Naj te blagoslovi Gospod in te varuje. Naj razjasni svoj obraz nad teboj in ti bo naklonjen. Gospod se obrne k tebi in ti da mir”.

Božje ime nam je za vedno podarjeno. Nič več ni razloga za strah. In če strah nima več oblasti nad srci, potem tudi ni več nasilja in krivic, ki so ofenzivna orodja za samoobrambo. Po učlovečenju lahko zares vidimo, da nas je Gospod blagoslovil, obrnil k nam svoj obraz in nam podaril mir. Postal je otrok rojen iz žene. S tem poudari, da je resnično sin, matere in Boga Očeta. Zaradi tega bodo tisti, ki ga bodo prepoznali in priznali, tudi sami imenovani Božji sinovi. V pismu Galačanom sv. Pavel piše: “Ker pa ste sinôvi, je Bog poslal v naša srca Duha svojega Sina, ki vpije: »Aba, Oče!« Potemtakem nisi več suženj, temveč sin, če pa si sin, si tudi dedič po Bogu.”

Za mir delamo kakor sinovi, ne kakor sužnji. Nikomur nismo sužnji. Nobeni ideologiji. Nismo sužnji niti zaradi lagodnosti niti zaradi strahu. Nismo sužnji ne notranjih ne zunanjih dobrin. Smo sinovi edinega Dobrega, ki je Kristus sam. On je Božji mir, katerega moč presega vsako umevanje in varuje srce in misli (prim. Flp 4,7).

Če hočem živeti in okušati njegovo dediščino sem mu povabljen slediti, da bom lahko tudi sam izžareval Božje obličje med ljudmi. To je najlepši dar in sad, ki ga lahko podarim svojim bratom in sestram. To dela Božja mati Marija v odnosu do nas in nas vabi k sodelovanju. Vsak dan znova.

27 views0 comments