top of page

1.7.2021 - Krvoločen?

Berilo iz 1. Mojzesove knjige (1 Mz 22,1-19)

Tiste dni je Bog skušal Abrahama. Rekel mu je: »Abraham!« Odgovoril je: »Tukaj sem.« Rekel je: »Vzemi svojega sina, svojega edinca, ki ga ljubiš, Izaka, in pojdi v pokrajino Morijo in ga daruj tam v žgalno daritev na eni izmed gora, ki ti jo bom pokazal!« Izak pa je ogovoril očeta Abrahama in rekel: »Oče!« Odgovoril je: »Kaj je, moj sin?« Dejal je: »Glej, ogenj in drva; a kje je jagnje za žgalno daritev?« Abraham pa je odgovoril: »Bog si bo preskrbel jagnje za žgalno daritev, moj sin!« Tako sta šla skupaj.

Ko sta prišla na kraj, ki mu ga je bil Bog pokazal, je Abraham tam postavil oltar, naložil drva, zvezal sina Izaka in ga položil na oltar na drva. In Abraham je stegnil roko in vzel nož, da bi sina zabodel.

Tedaj mu je Gospodov angel zaklical iz nebes in rekel: »Abraham, Abraham!« Odgovoril je: »Tukaj sem.« Rekel je: »Ne steguj roke nad dečka in nič mu ne stori! Zdaj namreč vem, da se bojiš Boga in mi nisi odrekel svojega edinega sina.«… Abraham pa je imenoval ta kraj »Gospod poskrbi«, tako da se še danes pravi: »Na gori ›Gospod poskrbi‹.« Gospodov angel je iz nebes drugič zaklical Abrahamu in rekel: »Prisežem pri sebi,« govori Gospod, »ker si to storil in nisi odrekel svojega edinega sina, te bom obilno blagoslovil in silno pomnožil tvoj zarod kakor zvezde na nebu in kakor pesek ob morskem obrežju, in tvoj zarod si bo osvojil utrdbe svojih sovražnikov. V tvojem zarodu bodo blagoslovljeni vsi narodi na zemlji zato, ker si poslušal moj glas.«Bog Abrahama prosi nekaj strašnega: naj mu žrtvuje svojega sina. On ne zavrne, ampak sprejme, ker ve, da je žrtvovanje združitev z Bogom, da je bolj Božje kakor človeško, kajti samo Bog lahko posvečuje in kar je darovano kot žrtev je posvečeno. Abraham ne ve kako bo Bog to storil, a zaupa. Hodi v veri. Ker je žrtev Božje dejanje je dejanje vstajenja. Če bi bila žrtve zgolj človeška, bi bila razdejanje. Lahko si preberemo čudovit pogovor med Izakom in Abrahamom. Izak ne ve, da je on sam žrtveno jagnje. Abrama mu odvrne, da bo Bog sam priskrbel jagnje. Bog potem Abrahama ustavi, ker je potrdil, da mu sin ni več kakor Bog. Šele potem Bog lahko Abrahama zares blagoslovi in iz njega naredi blagoslov za vse narode: ker je ubogal Božji glas. Zgodba Abrahamovega darovanja Izaka je prerokba Jezusove žrtve v kateri je Bog resnično priskrbel Jagnje. Izak je podoba Jezusa pribitega na križ. Bog ga je dal za nas in ga podaril nam. Sinova daritev ljubezni je edina žrtev, ki jo Bog sprejme in mu je všeč. Mi vstopamo v njegovo žrtev in rastemo v edinosti z Bogom. Naj nam Gospod odpre resnični pomen žrtve v našem življenju. Da spoznamo, da je Bog tisti, ki uresničuje žrtev za nas in ne mi zanj. Bog poskrbi in je že poskrbel. Mi smo povabljeni to sprejeti in iz tega živeti. Vsak dan.

45 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page