top of page

10. 12.2023 – 2. adventna nedelja - Otrok z božanskimi imeni

"Kajti dete nam je rojeno, sin nam je dan. Oblast je na njegovih ramah, imenuje se: Čudoviti svetovalec, Močni Bog, Večni Oče, Knez miru" (Iz 9,5).


Izaija natančneje opredeli sina device. Otrok ima že eno božansko ime: Emmanuel - kar pomeni "Bog z nami" - in ne pušča nobenega dvoma, da je več kot le sin lokalnega kralja. Navdihnjeni prerok otroku pripisuje celo vrsto presenetljivih nazivov. Vladal bo s Salomonovo modrostjo, čeprav bo veliko večji od Salomona. To dokazujejo naslednja poimenovanja: »Močni Bog«, »Večni Oče« in »Knez miru«!

Kaj se skriva v imenu? Za Hebrejce je vse v imenu, zato je bila zapoved, da Gospodovega imena ne smemo v prazno na glas izgovarjati. Za ljudi v Stari zavezi je ime pomenilo popolno resničnost osebe, ki se je skrivala za tem imenom. S tem kar je povedal o otroku, je Izaija kršil drugo in tretjo zapoved. In vendar je preroško spregovoril o Božji resnici. Zato Največjega preroka spoštujejo tako Judje kot kristjani. Napovedal je neverjetno resnico, ki je pravo čudo: Bog je prebil kozmično pregrado in vzpostavil most do človeštva prek Izaijevega otroka, Deteta v Betlehemu. Med vsemi čudeži v Svetem pismu nobeden ni večji od skrivnosti utelešenja, ko je Bog prevzel ustvarjeno človeško meso.

Evangelist Marko o Jezusu zapiše Krstnikove besede, ki potrjujejo Izaijevo napoved. »Za menoj pride močnejši od mene in jaz nisem vreden, da bi mu odvezal jermen njegovih sandal.« (Mr 1, 7). Skupaj z Psalmom in svetim Petrom nas opominja, da Bog v svoji ljubezni do nas ni zadržal niti ene stvari. S tem ko je postal eno z nami v našem telesu, je Bog storil vse, da bi nam zagotovil svojo odrešujočo ljubezen. Pokazal nam je vse, kar je mogoče pokazati o tem, kako živeti njegovo življenje podarjanja, pravičnosti in ljubezni ter kako preoblikovati naš svet po Božji podobi.

V naši teologiji in molitvi je podoba, da z Bogom "sklepamo posel", tako razširjena, da se nam lahko zgodi, da se vanjo ves čas zatekamo. "Če me boš ozdravil, Bog, bom živel boljše življenje." "Vrnil se bom k nedeljski maši, če bom opravil izpite." "Svoje otroke bom vzgajal kot katoličan, če bom imel lep dan za poroko." Vse to so grozljive stvari. In nekateri naši katoliški predniki morajo za to prevzeti del odgovornosti.

Sveto pismo nam od začetka časov do oznanjevanja Janeza Krstnika, do trpljenja, smrti in vstajenja Jezusa Kristusa ter do nenehnega delovanja Svetega Duha med nami, tudi danes govori, da je naš Bog tvegal vse, da bi mi spoznali njegovo ljubezen, ki je vir življenja na tem in v prihodnjem svetu. V našem času lahko sprejemamo in oznanjamo Boga, ki se je izpraznil svoje mogočnosti in oblasti ter k nam prišel kot človeški dojenček. Pokaže njegovo zaljubljenost v človeštvo in ne neko oddaljeno zakonodajalsko vzvišenost in brezbrižnost neštetih lažnih podob in predstav, ki jih imamo o njem. On je naš ljubimec. Ni diktator in tiran. Lahko se z zaupanjem obračamo k njemu, ker sliši vsako naše skrito hrepenenje in nanj v Jezusu Kristusu tudi odgovori. Vedno.

Dobri naš Oče, le ti lahko razumeš, zakaj se naši človeški logiki vse to zdi nemogoče. A vendar tvoj Sveti Duh vzame tisto, kar se zdi nam nemogoče, in to z očmi vere naredi zares verodostojno. Ne vzemi nam svojega Svetega Duha. AMEN.

65 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page