top of page

11.12.2020 - Razvajenost nas duši


Tisti čas je Jezus spregovoril množicam: Komu naj primerjam ta rod? Podoben je otrokom, ki posedajo na trgih in kličejo tovarišem: »Piskali smo vam, pa niste plesali; peli smo žalostinko, pa niste jokali.« Prišel je namreč Janez; ta ni jedel ne pil, pa govorijo: »Hudega duha ima.« Prišel je Sin človekov; ta jé in pije, pa govorijo: »Glejte, požrešnež je in pijanec, prijatelj cestninarjev in grešnikov.« In opravičena je bila modrost po svojih delih.(Mt 11,16-19)

Adventno bogoslužje nas nenehno vabi v hrepenenje po Gospodu, da bi ga sprejeli.

Glede tega je današnji evangelij zelo pomemben: pripraviti se moramo na sprejem Gospoda, ne glede na to v kakšni obliki se bo odločil priti k nam.

Če mu mi določimo način na katerega se nam mora približati, potem ga zagotovo ne bomo nikdar sprejeli, kajti Gospod vedno preseneča.

Za nas pa je pomembno, da srečamo njega, da sprejmemo njega, ne naše sanje ali utvare o njem.

Njegov prihod ni podoben našim sanjam o njem. Naše sanje nas zaprejo vase, Gospodova stvarna in konkretna prisotnost pa nas potegne ven iz nas samih in nas poveže z Bogom Očetom.

»Igrali smo vam, pa niste plesali, peli smo žalostinko, pa niste jokali«. Neštetokrat se obnašamo kakor razvajeni otroci. Povabljeni smo na svatbo, pa pravimo: »Ni mi všeč!«. Povabljeni smo na pogreb, pa pravimo: »Ni mi všeč!« V nas prebiva duh kritikantstva, ki nas skoraj nezavedno sili, da zavračamo Gospoda, ker nam niso všeč okoliščine, ali pa ljudje niso popolni.

Prosimo Gospoda, naj nas osvobodi negativnega duha kritikantstva, ki vedno zavrača in vedno najde razloge za nesprejemanje življenja, ki nam je podarjeno in za nesprejemanje ljudi takšnih kot so. Naj nam podari duha resničnega sprejemanja, dobrohotnost za sprejemanje vseh, da bomo v vseh okoliščinah zaznavali kar je dobrega in lahko uporabimo za rast v ljubezni in služenje Gospodu.

Tako bomo ob Gospodovem prihodu pripravljeni, da ga sprejmemo z odprtim srcem. Tako nas bo lahko vodil, napolnil s svojimi milostmi. »Če bi bil pozoren na moje zapovedi, bi bilo tvoje blagostanje kakor reka, tvoja pravičnost kakor morski valovi.«

65 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page