top of page

14.9.2021 – Čudni Bog

Berilo iz pisma apostola Pavla Filipljanom (Flp 2,6-11)

Čeprav je bil Jezus Kristus v Božji podobi, se ni oklepal svoje enakosti z Bogom, ampak je sam sebe izničil, tako da je prevzel podobo hlapca in postal podoben ljudem. Po zunanjosti je bil kakor človek in je sam sebe ponižal, tako da je postal pokoren vse do smrti, smrti na križu. Zato ga je Bog povzdignil nad vse in mu podélil ime, ki je nad vsakim imenom, da se v Jezusovem imenu pripogne vsako koleno teh, ki so v nebesih, na zemlji in pod zemljo, in da vsak jezik izpove, da je Jezus Kristus Gospod, v slavo Boga Očeta.


Skrivnost križa je osupljiv in šokanten Božji odgovor na skrivnost zla, hudobije in trpljenja. Pohujšanje zla nas sili, da se večkrat vprašamo zakaj Bog vse to dovoljuje, zakaj zla ne ustavi in ne omeji? Neverjetno. Na veliki preizkušnji smo, ko gledamo kako se zlo bohoti, Bog pa na videz ne stori ničesar, niti v primeru trpljenja nedolžnih. Zakaj? Vse to naše srce globoko rani.

Ključ za razumevanje in odgovor na ta ranjeni krik je skrivnost Jezusovega križa. Mi čakamo na Božjo očitno, jasno, triumfalistično in na dnu ošabno zmago. Bog pa nam kaže skrito, ponižno in prav nič triumfalistično zmago. Bog, ki pusti, da se zlo z vsemi močmi znese nad njim, ga vzame nase in ga s tem zagotovo premaga. Težko je sprejeti tako skrito notranjo luč. Premagati smrt prav preko sprejetja smrti, premagati bolečino prav preko sprejetja bolečine, premagati zlo s tem, da mu pusti, da se širi, je v resnici globoka in božanska skrivnost.

Jezus je pokazal razlog za to skrajno Božjo ponižnost, ki spoštuje našo svobodo: »Bog je tako ljubil svet, da je dal svojega Edinorojenega Sina.«

Jezus je postal kakor v puščavi na drog dvignjena kača. Postal je podoba zla, podoba trpljenja in hkrati zdravilo za to zlo in trpljenje.

Vse to v moči velike ljubezni, s katero nas Bog ljubi. Jezus je naše izkustvo odprl Božjemu Duhu in Božji ljubezni in tako preobrazil globino in ne zunanjost dogajanja.

Omogoča nam, da smo z njim deležni ponižne in popolne zmage. Omogoča nam, da v zlu, trpljenju in bolečini prepoznamo priložnost za čisto ljubezen, ki ljubi do konca, Njega, ki je šel do skrajnih meja te ljubezni.

Prav ta Božji odgovor smo povabljeni sprejeti, ko nas napada pohujšanje zla. Drug drugemu lahko pomagamo, da se približamo h Kristusovemu križu in sprejmemo popolno osvoboditev.

32 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page