top of page

16.3.2021 - Oživljeni in očiščeni

Iz svetega evangelija po Janezu (Jn 5,1-3.5-16)

Bil je judovski praznik in Jezus se je napotil v Jeruzalem. V Jeruzalemu pa je pri Ovčjih vratih kopališče, ki se po hebrejsko imenuje Betsata in ima pet stebrenikov. V teh je ležala velika množica bolnikov: slepih, hromih, sušičnih.

Bil je pa tam neki človek, ki je bil 38 let bolan. Jezus ga je videl ležečega in, ker je vedel, da je že dolgo bolan, mu je rekel: »Ali hočeš ozdraveti?« Bolnik mu je odgovoril: »Gospod, nimam nikogar, ki bi me dejal v vodo, kadar voda zaplivka; medtem ko se jaz tja pomikam, pa vstopi pred menoj kdo drug.« Jezus mu reče: »Vstani, vzemi svojo posteljo in hodi!« In takoj je mož ozdravel, vzel posteljo in hodil.

Tisti dan pa je bila sobota. Judje so zato govorili ozdravljencu: »Sobota je, ne smeš postelje nositi.« On jim je odgovoril: »Tisti, ki me je ozdravil, mi je rekel: »›Vzemi svojo posteljo in hodi.‹« Vprašali so ga: »Kdo je tisti, ki ti je rekel: ›Vzemi in hodi‹?« Toda ozdravljenec ni vedel, kdo je. Jezus se je bil namreč umaknil, ker je bila množica ondi. Pozneje ga je našel Jezus v templju in mu rekel: »Glej, ozdravel si, ne greši več, da se ti ne zgodi kaj hujšega.« Mož je odšel in Judom povedal, da je Jezus tisti, ki ga je ozdravil. Zaradi tega, ker je Jezus delal taka dela v soboto, so ga Judje preganjali.

Prerok Ezekijel govori o svojem videnju novega svetišča iz katerega na desni izvira čudovita zdravilna voda, ki oplaja življenje. Cerkveni očetje so v tem svetišču prepoznali Jezusa Kristusa iz katerega prebodene strani sta pritekli kri in voda. Voda iz templja teče v Mrtvo morje, ki se nahaja 20 km stran od Jeruzalema, le da tisoč metrov nižje. V Mrtvem morju je voda mrtva in zaradi preveč soli onemogoča življenje. Iz templja teče dobra, čista in zdrava voda v Mrtvo morje in vse oživlja.

Prav takšno preobrazbo Božja milost uresničuje v naših srcih in naših skupnostih. Tudi v nas in naših skupnostih obstaja Mrtvo morje, ki je grenko, nasprotujoče, sebično, onemogoča odnose, sterilizira. Le Božja ljubezen lahko to morje preobrazi in oživi. Voda, ki izvira iz Jezusa je na začetku zelo majhen izvir krsta, ki postane vedno globlji in širši tok, ki lahko vse oživlja, le če ji zaupamo in odpremo srce. Približujemo se veliki noči. Krst je sodelovanje pri velikonočni skrivnosti: po krsti vodi nam umrli in vstali Kristus podarja novo življenje, nas očiščuje vsakega greha in naše življenje dela plodovito. Lahko se veselimo, kajti vse življenje lahko zajemamo iz vode odrešenja, ki v nas postanejo studenec, ki teče v večno življenje. Jezus nam daje živo vodo, ki nas ozdravlja smrti in ujetosti v sovraštvo do Boga, sebe in bližnjih.

65 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page