top of page

26.11.2021 – Premagana nečloveškost

Iz svetega evangelija po Luku (Lk 21,29-33)

Tisti čas je povedal Jezus svojim učencem priliko: Poglejte smokvino drevo in vsa drevesa! Kadar začne že odganjati, veste, da je blizu poletje. Tako tudi vi, kadar boste videli, da se to godi, védite, da je Božje kraljestvo blizu. Resnično, povem vam: Ta rod ne bo prešel, dokler se vse ne zgodi. Nebo in zemlja bosta prešla, moje besede pa ne bodo prešle.


Današnje prvo berilo nam daje razumeti, da je človeška oblast vedno nečloveška. Edino človeška oblast je Božje kraljevanje. Danijel vidi štiri zverine: groznega leva, ki stoji kakor človek in ima človeško srce; medveda, ki žre meso; leoparda, ki mu je dano gospodovanje in še strašno zverino, ki žre, melje in tepta. Takšna je vsaka človeška oblast, ki ignorira Boga: kruta, nečloveška, bedna in nedosledna.

Nasproti temu Danijel postavi Božjo oblast. Vidi kot sina človekovega, ki prejme oblast, slavo in kraljevanje od samega Boga. Je kralj, ki rajši trpi, kakor pa, da bi povzročal trpljenje. Postal je človek, da bi bilj razumel ljudi in jih ponižno in krotko vodil h človeškosti.

Danijelova prerokba anticipira veliko razodetje Nove zaveze. Ko Jezus odgovarja velikemu duhovniku na vprašanje, če je On Kristus, sin Blagoslovljenega?, mu Jezus odgovori: »Da. In videli boste Sina človekovega priti na oblakih neba…« Kristus v zadnjem srečanju s svojimi razglasi, da se je Danijelova prerokba uresničila: »Dana mi je vsa oblast, v nebesih in na zemlji«.

Njegova oblast je oblast ljubezni, ki podivjanemu človeštvu vrača človečnost in Boga Očeta. Ne more izgubiti, zato, ker ne izvaja nasilja, ampak vabi, da jo svobodno sprejmemo in sodelujemo z Njo.

47 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page