top of page

31.3.2021 - Trgovanje z Življenjem

Iz svetega evangelija po Mateju (Mt 26,14-25)

Tedaj je šel eden izmed dvanajsterih, ki se je imenoval Juda Iškarijot, k velikim duhovnikom in rekel: »Kaj mi hočete dati in jaz vam Jezusa izdam?« Ti pa so mu določili trideset srebrnikov, in odslej je iskal prilike, da bi ga izdal. Prvi dan opresnikov so pristopili učenci k Jezusu in rekli: »Kje hočeš, da ti pripravimo velikonočno jagnje?« Rekel je: »Pojdite v mesto k temu in temu in mu recite: ›Učenik pravi: Moj čas je blizu, pri tebi hočem obhajati veliko noč s svojimi učenci.‹« Učenci so storili, kakor jim je bil Jezus naročil, in so pripravili velikonočno jagnje.

Ko se je pa zvečerilo, je bil z dvanajsterimi pri mizi in je med jedjo rekel: »Resnično, povem vam: Eden izmed vas me bo izdal.« Silno so se užalostili in so začeli drug za drugim vpraševati: »Gospod, ali sem jaz?« Odgovoril je: »Kateri je z menoj pomočil roko v skledo, ta me bo izdal. Sin človekov sicer gre, kakor je o njem pisano, toda gorje tistemu človeku, ki bo Sina človekovega izdal, bolje bi bilo zanj, ko bi se ne bil rodil.« Spregovoril je izdajalec Juda ter rekel: »Učenik, ali sem jaz?« Reče mu: »Ti si.«
Tik pred Gospodovim trpljenjem smo. V prvem berilu smo priča muk in ponižanj skrivnostnega Gospodovega služabnika. On preroško predstavlja potrpežljivega Jezusa, ki se poslušno izroči. V skrajnem ponižanju Jezus ve, da je od Boga, da mu Bog pomaga in ga zato ne more nič zmesti. Izraža svoje globoko zaupanje, ki kaže na končno zmago.

V petek bomo brali evangelij o trpljenju. Gledali bomo Božje veličastvo skozi težave, zasramovanja in muke, ki jih bo Jezus sprejel v poslušnosti Očetu in v gotovosti, da gre popolni zmagi naproti.

V današnjem evangeliju smo priča neverjetnim nasprotjem. Na eni strani Juda, ki za denar proda svojega Učitelja, na drugi strani pa Jezus, ki daje navodila za pripravo velikonočne večerje. Nasproti si stojita Adam, ki je ukradel dar in sedaj z njim trguje in Sin, ki dar sprejme zato, da bi ga podaril in s tem ozdravil bolno človeško srce vseh ljudi.

Jezus položaj obrne na glavo. Eden od njegovih učencev ga izda v smrt. Prav v tej dramatični okoliščini on samega sebe izroči kot kvas življenja: izdaja med večerjo postane priložnost za hoteno in popolno podaritev samega sebe. Jezus iz smrti naredi vir življenja: njegovo srce premaga smrt in jo preobrazi v življenje za ves svet.

Odprimo svoja srca velikodušni Kristusovi ljubezni. Če se prepoznam v Judi in se obrnem k Jezusu, bom tudi sam ozdravljen: postajal bom človek na Božji način, sin in brat, ki ima z vsemi skupnega Očeta, darovalca Življenja.

37 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page