top of page

6. 12.2023 – Mojzes ob jaslicah napoveduje politične spremembe

"Ne bo se umaknilo žezlo od Juda, ne vladarska palica izmed njegovih nog, dokler ne pride tisti, ki mu pripada, in njemu bodo ljudstva pokorna" (1 Mz 49,10).

Mojzes je bil zgodovinar preteklosti, a tudi prerok prihodnosti. 1400 let pred tem, ko se je zgodilo, je začel pripovedovati o jaslicah. Napoveduje, da se bo ob Mesijevem rojstvu vlada v Sveti deželi dramatično spremenila. Trdi, da bodo Hebrejci ali Izraelci - pozneje imenovani Judje - še naprej vladali sami pod svojimi vladarji, "dokler ne pride, tisti, ki mu pripada", kar so rabini razlagali kot Mesija. Tako je tudi bilo. Izraelski sodniki so vladali do monarhij Savla, Davida in Salomona, potem pa so se Hebrejci razdelili na severno Izraelsko kraljestvo in južno Judovo kraljestvo. Deset severnih plemen so leta 722 pr. n. št. osvojili Asirci, vendar sta Juda in Benjamin - dve južni plemeni - ostala neodvisna.

Vse to se je končalo leta 63 pr. n. št., ko so deželo osvojili Rimljani. Vendar se Jezus ni rodil tako zgodaj. Morda si mislimo: "No, to je bilo dovolj blizu," toda počakajte: pol Jud, Herod Veliki, je po zaslugi Rimljanov vladal deželi od leta 37 do 4 pr. n. št. in Jezus se je rodil le nekaj mesecev pred Herodovo smrtjo. Potem so vladali Rimljani in Judje so izgubili nadzor nad svojo deželo, dokler ni bila leta 1948 ustanovljena država Izrael. Mojzes je vseeno zelo natančen.

Naš Gospod in Bog, tvoja velika strategija za naše odrešenje je bila prek Mojzesa in prerokov, ki so ga nasledili, čudovito vtkana v zgodovino časa. Zahvaljujemo se ti za ta duhovna opozorila o prihodnosti, saj podpirajo našo vero v sedanjosti. AMEN

42 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page