top of page

DUHOVNE VAJE

Kaj so duhovne vaje, kako potekajo in zakaj so koristne?

SREČANJE Z BOGOM

Duhovne vaje nam pomagajo odkriti, da nam je Bog blizu. Da bi mogli  vstopiti v osebni odnos z Njim, pa je dobro več časa nameniti  Njemu in našemu notranjemu življenju; vsaj pet dni, bolje pa še več. Duhovne vaje so tudi šola molitve in pogosto tudi začetek resne notranje prenove, so pot v zdrave odnose do sebe, Boga, bližnjega in narave. 

 

EVHARISTIJA

Sveta maša je središče in duhovna korenina notranjega življenja, zato tudi na duhovnih vajah evharistična daritev zavzema osrednje mesto in jo skupaj obhajamo vsak dan. Jezus nas povabi, da mu prinesemo vse svoje življenje kot dar, da nas poveže in se nam podari kot hrana Življenja, ki ne mine.

SKUPNOST

Na duhovnih vajah gradimo skupnost oziroma nas  Gospod sam poveže, ko sprejmemo, da smo božji sinovi in hčere in zato drug drugemu bratje in sestre. Pridemo skupaj kot neznanci in postanemo Družina. Učimo se poslušanja  in empatije, odpovedi lastnemu egoizmu, da bi se lahko podarjali drugim. Resnično srečen nikoli ne moreš biti sam.

 

TIŠINA

Bog je prijatelj tišine. Boga moramo poiskati, vendar ga ne moremo najti v hrupu. Umirjeno okolje je tisto, kar človeka spodbuja k premišljevanju in molitvi. Zato po stari tradiciji duhovne vaje potekajo v tišini, delno ali čez cel dan.

 

ODDIH, MOLITEV, BRANJE

Med različnimi načini molitve, je vselej dovolj časa za potrebni oddih, osebno molitev in duhovno branje - gradivo, ki ga vsak udeleženec prejme v skladu z določeno temo, ki se spreminja vsako leto. Prostega časa je dovolj, da se v lepoti narave spočijemo.

 

POGOVOR IN SKLEPI

Eden od sadov dobro opravljenih duhovnih vaj je predvsem majhno število konkretnih in uresničljivih sklepov za običajno življenje. Nekateri sklepi se sami spontano porodijo, drugi se razjasnijo v osebnem pogovoru z duhovnikom ali duhovnim spremljevalcem. Na tak ali drugačen način z božjo pomočjo odkrijemo, katera manjša ali tudi večja področja v življenju moramo na novo zastaviti ali izboljšati ter kako lahko potem to dejansko vpeljemo v vsakdanje življenje.

SPOVED

Kdor se poda na pot duhovnih vaj, bo izprašal svojo vest in postavil svoje življenje na preizkusni kamen: Kaj je ključnega pomena pred Bogom in glede drugih ljudi? Kaj me bremeni? Kaj moram odložiti? S čim moram začeti? Če se človek postavi pred Boga in se mu odpre, bolje spozna samega sebe in zasliši Jezusovo povabilo v novo življenje.Ti milostni dnevi so tudi odlična priložnost za dobro spoved.  Bistveno je, da se zavemo, da nas Bog ljubi takšne, kot smo in nas samo nežno vabi, da sprejmemo kar nam želi dati za več življenja v duhu, duši in telesu. Spoved je samo en korak v to smer, priložnost, da z božjo pomočjo osvobodimo prostor v svojem srcu in vanj povabimo Njega, ki nam dela vse novo.

krk.jpg

Duhovne vaje s postenjem

Post je obvladovanje samega sebe z božjo pomočjo. Je počivanje prebavnih funkcij. Je zbranost človeka v samem sebi. Človek se izprazni sebe in se odpre duhovnim stvarnostim. Post prinaša občutek miru in večjo duhovno občutljivost. Očiščuje in prenavlja telo, dušo in duha. Za kristjana je post duhovni boj. Post je sopotnik molitve in zaveznik premišljevanja, ki se hrani iz Božje besede. Odpira naša srca za dobra dela, ozdravlja pa tudi bolezni.

Romanje Camino Krk

postenje.png
CGP (44).jpg

Duhovne vaje v tišini

Duhovni odmik v tišini je posebna priložnost za notranjo rast, duhovno obnovo in poglobitev osebnega odnosa z Bogom. Medtem, ko smo v vsakdanjem življenju pogosto vpeti v hrup, hitenje in številne obveznosti, nam tišina ponuja možnost za umiritev uma in srca. Le kadar umiriš svoj um, lahko slišiš svoje srce in začutiš povezanost z vsem stvarstvom.

Romanje v Španijo

Verjetno greš na romanje za to, da si nabereš novih moči in veselja za ustvarjalno življenje. Želiš začeti osebni stik in odnos z Bogom in spoznati ljudi, ki že hodijo po tej poti? Lahko si “oddaljen” kristjan, ki še ni čisto obupal nad lepoto naše vere. Morda pa si želiš samo potovati, se naužiti veselja do življenja, si odpočiti v dobri družbi in spoznati nekaj lepote Božjega sveta? 

CGP (50).jpg
bottom of page