top of page

DUHOVNI ODMIK V TIŠINI

Vipavski Križ, 9. do 14. julij 2024

Pšenica je ponosna

na svojo mlado rast

in hvaležna vetru,

ki nežno boža

njeno temnozeleno pokončnost,

da vsa vzvalovi

od tihega veselja

v vlažni ljubezni zemlje,

ki tiho objema

korenine njenega srca.

Duhovni odmik v tišini je posebna priložnost za notranjo rast, duhovno obnovo in poglobitev osebnega odnosa z Bogom. Medtem, ko smo v vsakdanjem življenju pogosto vpeti v hrup, hitenje in številne obveznosti, nam tišina ponuja možnost za umiritev uma in srca. Le kadar umiriš svoj um, lahko slišiš svoje srce in začutiš povezanost z vsem stvarstvom.

Duhovni odmik v tišini se bo odvijal v čudovitem okolju Vipavskega Križa, kjer bo glavna osredotočenost na osebno poglobljeno duhovno delo; molitev, premišljevanje, zaznavanje. Odrekli se bomo vsakodnevnim motilcem, kot so mobilni telefoni, televizija in drugi viri hrupa, ter se posvetili notranjemu raziskovanju v pogovoru z Bogom.

Program vključuje različne duhovne prakse, kot so osebne in skupne molitve, premišljevanje Božje Besede, duhovno branje, kontemplacija, tihi sprehodi in sveta maša. Vsak udeleženec ima priložnost za vsakdanji osebni pogovor z voditeljem duhovnega odmika, da lahko deli svoje izkušnje, izzive, vprašanja.

Tišina ni zgolj odsotnost zvoka, temveč prostor, v katerem se vsak lahko zazre vase in najde resnico o sebi, prepozna notranje misli in občutke, ter razločuje - išče povezavo z Božjo voljo za svoje življenje. To je prostor, kjer najdemo pravo vrednost življenja in postanemo bolj osredotočeni, bolj prisotni in bolj radostni.

Vse oživljajoče in ustvarjalne besede se rodijo iz Tišine. Tudi ti/jaz jo zmoreva in sva Njena prijatelja. Božji glas, ki me ozdravlja, slišim le v tišini.

postni spletni misijon 2021 (1)_edited.jpg

MNENJA UDELEŽENCEV PRETEKLIH ODMIKOV V TIŠINI

Ana, 32 let: "Duhovne vaje v tišini so zame postale kraj, kjer se lahko resnično povežem s svojim notranjim jazom. Tišina mi omogoča, da se umirim, prisluhnem svojim globokim občutkom in začutim prisotnost Božje ljubezni. Vsakič, ko se vrnem iz teh vaj, sem bolj osredotočena in notranje uravnovešena."

Marko, 40 let: "Sprva sem bil skeptičen glede duhovnih vaj v tišini, saj sem bil navajen hitrega tempa življenja. Ampak ko sem prvič doživel to izkušnjo, sem spoznal pravo vrednost tišine. Dovolila mi je, da sem se zares poglobil vase in našel notranji mir, ki sem ga dolgo iskal."

Eva, 68 let: "Tišina na duhovnih vajah mi je odprla oči za drobne lepote okoli mene. Prej nisem opazila zvokov narave ali čutila miru, ki ga prinaša tišina. Duhovni odmik v tišini je postal moj način obnavljanja duha in pridobivanja novih pogledov."

Luka, 65 let: "Skozi tišino sem spoznal, kako pomembno je prisluhniti sebi in drugim. Duhovne vaje so mi pomagale razumeti, da v hrupnem svetu pogosto izgubimo stik s svojim notranjim svetom. Tišina je postala zame zdravilo za dušo."

Maja, 45 let: "Duhovne vaje v tišini so mi odprle vrata k globljemu duhovnemu življenju. V tišini sem našla prostor za meditacijo in premišljevanje, kar mi pomaga soočati se s stresom in izzivi vsakdanjega življenja. 

Janez, 52 let: "Tišina na duhovnih vajah je zame postala čas, ko se umirim in poglobim v svoj odnos z Bogom. V teh trenutkih tišine dojemam, da ni potrebno vedno govoriti, da bi bili slišani. Včasih so najmočnejša sporočila tista, ki jih slišimo v tišini svojega srca."

bottom of page