top of page
CGP (8).jpg

Duhovni odmik za ženske

Sveta Hildegarda

ZLATA PRAVILA ZA ŽIVLJENJE

Olimje, 27-29. januar. 2023,

Vodi: Karmen Kristan

 

Rdeča nit odmika  bodo modrosti sv. Hildegarde,  ki jo v novejšem času odkrivamo, ne samo kot skladateljico, pridagarko in veliko mistikinjo, ampak tudi  kot učiteljico in zagovornico naravnega zdravilstva.  

Seveda bo del programa kot vedno tudi sveta maša, molitveni plesi, duhovadba, skupni sprehod in še kaj. Pridi v čudovito okolje Olimskega samostana in se prepusti vsemu, kar ti Bog želi dati tudi po tem odmik. 

Sestrska spodbuda je res dragocena.

Dobrodošla!


Sveta Hildegarda je cerkvena učiteljica, svetilnik 12. stoletja, spoštovana kakor nobena od sodobnic in kot le malo žensk v poznejših stoletjih.
V novejšem času odkrivamo sveto Hildegardom, ne samo kot skladateljico, pridagarko in veliko mistikinjo, ampak tudi  kot učiteljico in zagovornico naravnega zdravilstva.  
Njena zlata pravila za zdravo življenje:
 živila so hkrati zdravila za življenje;
 če zboliš, poišči zdravila v naravi;
 spoštuj naravni ritem spanja in gibanja;
 uskladi molitev in delo;
 s kopelmi in umivanjem očiščuj svoje telo;
 ne prepuščaj se žalosti, poišči nekaj, kar te bo razvedrilo.

Za Hildegardo ni bila medicina nikoli sama sebi namen, temveč je šlo za to, da človeka dojame v njegovi celovitosti, a vedno kot Božjo stvaritev. Še več. Celotno stvarstvo je povezano v kozmično mrežo. Vsako naše dejanje vpliva na celotno stvarstvo: ali življenje obnavlja ali pa ga uničuje.Tako so  vse telesne bolezni so posledica slabega delovanja človeškega duha in duše, posledica prekinitve notranje osebnosti. Vsak simptom bolezni vsebuje pozitivno sporočilo. Naučiti se moramo uporabljati negativno moč za boleznijo in jo preobražati v dobro: bolezen v zdravje, šibkost v moč, svoje sovražnike v prijatelje. Vse to je Hildegarda uspešno uporabljala pri zdravljenju, ki temelji na pravi prehrani, naravnih zdravilih in nenehni komunikaciji z Bogom.
Hildegardin  prvi življenjepisec piše: »V njenih prsih je gorela ljubezen, ki ni izključevala nobenega človeka.« Mali ljudje so jo ljubili, velikaši – cerkveni in svetni – pa so ji grenili življenje še tedaj, ko se je iztekalo.

 

 

Odmik za ženske LEPA IN SVOBODNA 
Olimje, 10. do 12. marec 2023
Vodi: ga. Karmen Kristan
 
Neodvisno od zunanjega videza je Bog v žensko srce položil obilje lepote. V nasprotju s tem, kar trdi svet, se lepota z leti ne porabi. Lepota se poglablja in rase. Resnična lepota prihaja iz globine duše. Taka lepota je redka, ker je redka ženska, ki se je odločila, da bo svoje srce ohranila živo v tem nevarnem svetu. Prisotno. Odprto. Privlačno. V navzočnosti Boga, s pogledom svojega srca usmerjenim Nanj. Glejte nanj, da boste žarele… (Ps 34,6) Vsaka ženska v Bogu dobi potrditev svoje Lepote.
Gospod nam želi podariti svobodo tako, da gre h korenini naših težav: k našim mislim in ko mu dovoljujemo priče prenavljati naše mišljenje,. Človek je tisto, kar v svojem srcu misli. V mislih je korenina vseh grehov (ki niso drugega kot egoizem). Nobene stvari ne storimo, če je nismo prej že imeli v mislih. Ne moremo čutiti antipatije do nekoga, če nismo imeli do človeka najprej antipatičnih misli, ki so se spremenile v odpor. Najprej človeka užalimo v mislih in potem še v besedi. To, kar običajno razmišljamo, se bo slej ko prej utelesilo in izrazilo na kršenkoli viden način....Tako kot sovraštvo se tudi ljubezen ne poraja iz čustev kot mislimo, ampak iz misli. Izbira je naša svobodna volja.

 

Drugi planirani duhovni odmiki za ženske v letu 2023:​ 

  •  Olimje, 20.-23.oktober 2023

 

CGP (15).jpg

SPOMINI PRETEKLIH ODMIKOV ZA ŽENSKE

ODMEVI UDELEŽENK 

"Karmen vse pohvale in zahvale za strokovno vodenje in vsa res kvalitetna gradiva, film in za vse kar smo prejele. In seveda hvala p.Viliju za čudovite, preproste a hkrati tako močne Sv.maše, ki se jih vedno srčno veselim. Nimam besed s katerimi bi opisala kako sem srečna, zadovoljna in vesela ob vsem prejetem. Na odmiku sem bila močno nagovorjena, da premišljujem o svoji ženski naravi in svoji ženstvenosti... Hvaležna sem, da se mi je končno začel odpirati svet žensk v Božji perspektivi!"

- Helena

"V zares varnem in odprtem okolju smo si med seboj lahko delile svoje najglobje življenjske izkušnje, svoje padce in zmage, svoja razmišljanja, svoja doživljanja Boga, vere. Čas v Olimju se je zares ustavil v nekem čudovitem trenutku življenja. Verjamem, da bom iz tega srečanja nahranjena še dolgo."

- Darja

IMG_0126
IMG_20190928_141915
IMG_20190928_134605
IMG_0140
IMG_20190928_134000
IMG_20190928_133652
IMG_0136_edited_edited
bottom of page