top of page
postenje (1).jpeg

ODMEVI UDELEŽENCEV - september 2019 Krk

 

Deležna sem bila obilja vsega. Ničesar nisem pogrešala. Duhovno sem se poglobila. 

 

Vesela, da sem se udeležila posta. Bolj kot sam post mi je dragocen duhovni proces v meni in med nami. Vesela sem sopotništva. V sebi sem odkrila meje, ki jih bom naslednjič predelovala. Vesela sem velike skupine.

 

V sedmih letih odkar hodim na postenje vidim napredek. Manj sem zagledana v svoj popek in ne jemljem več krivde nase. Iz slovarja se mi zdi primerno črtati besedo sovražniki, namesto nje pa uporabljati besedo nasprotniki.

 

V postu sem vse svoje bolečine in izgube doživela kot pot preobrazbe. Hvala Viliju za vse prevode Svetega pisma v vsakdanji jezik. Hvala Karmen za vse kar zna. Res ima veliko darov. 

 

Umirjena. Počutim se domače. Varno. Sprejeto. Zelo sem se veselila. To je bil največji dopust za mojo dušo. Telesne težave so me ovirale (zdravje). Na prvih postih sem duhovno doživljala bolj intenzivno kot pa sedaj. Hvala vam za vsa osebna srečanja.

 

Prvič na duhovnih vajah. Res sem imela srečo. Dobra mentorja. V sebi sem naredila velik korak.

 

Hvaležna za vsak hip te izkušnje. Naučila sem se biti sama s seboj na drugačen način. Dobra glasba med zajtrki. Molitev s telesom in Vilijev pečat.

 

 

Le zadnje tri dni sem delala duhovne vaje, prej pa sem se gibala in uživala naravo. Bolj čutim in sem

senzibilna. Hvala Viliju in Karmen, da sta me sprejela. Najdragocenejše so mi skupne maše. Konkretne razlage. Čutim veliko lepote v sebi, ki jo lahko delim naprej. Zelo lepe pogovore sem imela z nekaterimi. 

 

Hvala vsem. Še posebej Viliju in Karmen za predanost in sprejemanje, ki smo ga bili deležni. Novo rojstvo. To ljubezen bi rada prinesla svojim bližnjim. Dobra naložba za življenje. Rada bi se kar abonirala. Tišina je zelo zgovorna. Vsak je dobil tudi priložnost, da je kaj povedal. Vsak dan delam vaje molitve s telesom. Hvala Karmen.

 

Prvič na Dv. Ocena 10. Nova spoznanja. Hrana dvanajst. Vsakega sem oblajala. 100 točk za oba.

 

Prišla utrujena. Bog je obrnil stikalo. Hvaležna za umirjenost. Lepota Krka nagovarja. Hvala vam za

tišino. Bolj sem doživela, kar mi je Bog hotel dati. Smo zavzeto sodelovali in bili delovni. Karmen nas je močno razgibala, res jih hvala. Všeč mi je, da je samo ena vsebina za dan in da so to prilike. Bolj sem vstopila v Sveto pismo Maše so bile res lepe. Življenjski nagovori. Eksamni v različnih oblikah. Maziljenje. Sokovi odlični.Usklajen par voditeljev. Lep Božji dar. Kljub velikemu številu sta imela vse pod nadzorom. Navodila so bila dovolj jasna.Žal mi je, da nisem šla na osebni pogovor. 

 

 

Hvala skriti prijateljici. Upirala sem se dejstvu, da sem Božji otrok. S cimro sva se ujele. Telovadba je bila odlična. Glasba in petje sta me zdravila. Bala sem se lakote. Presenečena, da je ni bilo. Na začetku je bilo veliko telesnih odzivov na post, ki pa so izzveneli. Vse sem doživljala kot močno in odbito. Prišla z utrujenim in ranjenim srcem. Deset dni je bilo balzam zame. Veliko se je zgodilo. Vadila sem zahvaljevanje in bivanje v sedanjem trenutku. Presenetila me je spontanost ga. Karmen.

 

Pripeljala me je žena, da bi lahko prekinil svoj vsakdanji ritem: mobi, računalnik in služba. Urnik mi je ustrezal. Jutranja telovadba dobra. Duhovno - bil sem prvič. Ljubezen in odpuščanje.

 

To je bil moj dopust. Rad sem med ljudmi. Različnost me bogati, kajti običajno delam vse sam. Nimam stikov. Hvala vsem. Voditeljema za sprejem, da sta prišla pome, ko sem se zgubljal in nisem našel.

 

Fantastično. Božji dotik. Prvič sem se postila v skupini. Blagoslov. Tu sem bila zato, da sprejmem Boga, da živim v Njem in pustim, da se čudeži dogajajo. 

 

 

Navdušena nad sodelovanjem obeh voditeljev. Nagovori in maše so potrditev zame. Občudujem Karmen: njeno petje,kreativnost in pogum. Telovadba kot molitev. Lahko sem zgodaj vstala. Glasba se me je zelo dotikala. Čudovit je zajtrk v tišini. Veselila sem se kefirja. NIč več me ne bolijo sklepi. Narava je čudovita. Molitev s telesom mi je pomagala ponotranjiti Božjo ljubezen do mene.

 

 

Lani me je bilo strah. Ni več ni bau bau. Letos sem čutil lakoto in veliko plaval. Skrbi me kako bom doma. Lani po postu sem nehal telovaditi. Pred postom sem se počutil slabo, sedaj po postu pa izredno dobro. Duhovni nivo enkraten. Lani sem tipal bistvo. Ko je Vili udaril po mizi mi je prebilo.

 

Sedmi post. Zelo lepo. Post deluje. Diham skozi obe nosnici. Sklepi so lahki. Veliko več je bilo

za pitje kakor na prejšnjih postih drugje. Zelo sem se srečal s svojim farizejem, hkrati pa z zaupanjem v Kristusa. Kristus je v skupnosti. Mi smo Kristusovo telo. Zelo hvaležen. Zvečer sem bil že zelo utrujen.

 

Vse leto sem mislila na ta post. Lani ni bilo prostora. Telesno sem zelo lahka. Duhovne hrane je bilo v izobilju. Kaj takega se mi še ni zgodilo. Dopoldnevi so bili prekratki, popoldnevi pa predolgi in mi je bilo dolgčas. Zgodile so se spremembe, na katere sem potiho upala. Mislila sem, da je Bog mene izpustil. Nekatere težave so mi postale nepomembne. Veliko pozitivno vlogo ima skupina-občestvo. Viliju hvala za vehementne nagovore. Karmen za vse kar naredi.

 

Od maja sem zaljubljena v Krk. Vesela, da je prišel mož z menoj. Doživljala sem drugače kot prvič. V partnerstvu. Čas sem imela tudi zase in za pogovor z možem. Dva močna stavka sem premišljevala in mi nista dala miru. Prebavnih težav sem imela več kot prvič. Vodenje in voditelja sta izjemna. Čutim svobodo, zato sem si upala povabiti moža. Bila sem popolnoma mirna in vse domače prepustila Bogu.

 

Briši preteklost, da lahko obrneš nov list. Bog je vsakemu izmed nas prižgal luč. Hvala Karmen, da me je sprejela. V meni se je nekaj premaknilo. S postom bom še nadaljeval. Dobil sem nekaj novih navad. Jutranji tek je postal običaj. Viliju hvala za besede in primere, Karmen za vse skrbi in njene izjemne talente. Bog te je zelo obdaril Karmen. Hvala. Odkrivam moč hvaležnosti. Povabljen sem, da dam naprej. Sem na dobri poti.

postenje.jpeg

Štirje dotiki:

1) tišina govori - skušnjav proti je bilo veliko;

2) Življenje dobim samo s podarjanjem (veliko delam na tem);

3) Bog je v nas (kralj vesolja). V njem zmorem vse. Smo Božji sinovi in hčere;

4) Bog osebno skrbi za vsakega. Ne boj se!

 

Počutim se mnogo boljše. Prišla izčrpana tik pred izgorelostjo. Post hitro regenerira. Izredno mi je bilo všeč duhovno in Vilijev način. Jutranja molitev s telesom je bila zame edinstvena. Hvala Karmen, zelo lepo jo vodiš. Se opravičujem za dva dni zaprtosti v krivdo, da sem pobegnila od doma, kjer so moji brez mene žalovali za pokojno materjo. Urnik mi je zelo ustrezal. Všeč prosto popoldne. Troje v enem:duhovno, dopust in post. Kefirji so me presenetili. Dovolj je bilo hrane za telo. V skupini smo se dobro razumeli. Vadila sem hvaležnost za druge. Sprejemanje. Pri tem so me še posebej spodbujali Vilijevi nagovori. Vsak od nas je Jezusov.

 

 

Navdušila me je kolegica. Prišla sem prečistit telo, ker imam slabe navade. Dobila sem, kar sem pričakovala. Duh je prenovljen in telo prečiščeno. Hvala sostanovalki za potrpežljivost in ujemanje.

Sedmi dan sem začela pogrešati hčerko in dom.

 

Hvala skriti prijateljici. Sem drugič na postu tukaj. Sem komaj čakal. Ves čas sem bil v službi, brez dopusta in že razdražen. Prva dva dni sem veliko spal in si odpočil. Molitev s telesom je izredna za sklepe. Odklopil sem vse (računalnik in mobi). Všeč mi je utečen ritem. Kefir je super. Letos sem preživel post brez bolečin in brez utrujenosti. Cel dan sem bil lahko v tišini. Podelitev ob BB mi je všeč. Sprehodil sem se in naplaval. Pogovor z eno od udeleženk me je obogatil. Prilike o usmiljenju Boga so prebudile v meni spraševanje o mojem farizejstvu. Učim se puščati svobodo.

 

Duhovno prerojena. Prvič na postenju in prvič na dv. Še bom prišla.

 

Čudovito gradivo za premišljevanje. Organizacija je prefektna. Veliko časa zase. Super. Telo se je dobro držalo. Post me zdravil. Neizmerno sem hvaležna, da tako močno Sveti Duh dela preko vaju. Odkrila sem škodo, ki sem jo s svojim farizejstvom povzročala hčeram. Nisem se zaprla v krivdo. Čutim, da sem z Jezusom na motorju - dubledeckerju. 

IMG_9618.jpg

MNENJA UDELEŽENCEV DV S POSTENJEM : Nazarje 2018-19

Prišel sem kot veliko namrščeno »prase«, odhajam kot nasmejan pujsek. Proces je bil podoben temu kot da bi vsi v šoli pisali najboljše. Ni poražencev. Zahvala za to razkošje gre Bogu. Božja ljubezen je vodila Vilija in Karmen, pa tudi vse nas. Prvič sem bil v skupini, kjer mi ni šel nihče na jetra. Na hrano sem pomislil le toliko kot je potrebno, tako kot včasih na kmetih. Ko pridem domov bom spet, kot v študentskih letih, z užitkom ugriznil v repo.

 

Bog nas diha – dar molitve in posta – februarja 2018

 

Res idealen kraj za molitev in post so Nazarje. 19 se nas je zbralo. Vreme nam je bilo naklonjeno. Mrzlo. Sneženo. Oblačno in nekaj sončka za zavedanje dragocenosti Luči, ki sveti v vsakem izmed nas.

“Za ta duhovni odmik sem se odločila, ker se že nekaj let nazaj zapustila religijo in ob tem tudi izgubila vero. Ko sem jo začela pogrešati je prišlo vabilo za ta odmik s postenjem. Sedaj sem vero spet našla in jo razumem na nekem čisto novem nivoju. Če se odpoveš pametnemu telefonu in online odvisnosti je učinek postenja in molitve še večji. Najbolj mi ostaja to, da “ne živim iz sebe, ampak iz Kristusa”. Voditelja sta iskrena, zabavna, govorita iz lastnih izkušenj (tudi slabih). Pomagala sta mi znova odkriti pravo bistvo vere. Želim si še več gibanja (sedaj ga je 3 ure in pol). Odmik s postenjem bom priporočila prijateljem, ki iščejo pot nazaj k veri in v duhovnost.”

 

“Močneje sem zaznala lastno telo in doživljala svojo ali mojo duhovno notranjost. Bog nas brezpogojno ljubi. Čas je, da se imamo radi. Prej je bil Bog zame kot policaj. “Če boš kaj naredila drugače ali grešila boš lizala kače v peklu”. To sem poslušala celo mladost. Tukaj pa spoznam, da je Bog na moji strani in me ne obsoja. Zelo bom priporočala in še pridem”

 

“Biseri: občutek sprejetosti, svobode, savna, iskrenost, vzajemna podpora in skupna priprava hrane, iskrenost voditeljev in vseh nas, zavedanje Božjega stvarstva in občestva z vsem, krasna kombinacija molitve s telesom, razpoložljivost, humor, vzajemna pomoč, vse delati v dialogu z Jezusom, lahko mu zaupam in izročam, ker sem brezpogojno ljubljena. Učila se bom jesti živo hrano in skrbeti za telo, tempelj Sv. Duha. Krasne in zelo nestandardne duhovne vaje. Tako pogumno naprej. Še pridem.”

 

“Biseri: maša v navzočnosti mojih dragih pokojnih in svetnikov, kakor prvi kristjani; pomladno prebujanje medveda iz zimskega spanja, molitev s telesom želim dnevno nadaljevati vsaj pol ure – odlično; vaja v potrpežljivosti; zelo blagodejna in rodovitna tišina; iz monologa v dialog – srce je dom dialoga, ki slači ego; podelitev izkušenj in obogatitev; urnik je super; še pridem.”

 

“Biseri: vsakokratna sv. maša z vso toplino, bližino, sodelovanjem vseh, iskrivi in provokativni nagovori, ki kljub direktnosti nikdar ne zaidejo v vulgarnost in seveda tudi petje, ki ga gor drži Karmen. Močno sem vama hvaležen. Zelo dobro, Božje poslanstvo. Duh zelo počasi zbuja nove prihajajoče, stari se pa tako vedno vračamo, mar ne! Bog nas premika tako po milimetrih, mi bi pa radi hitreje. Zato se bom še udeležil postenja. Molitev s telesom mi je pokazala, da sem svoj stari, puščajoči tempelj Svetega Duha hudo zanemarjal in to že desetletja. Po vsakem postenju dlje skrbim za svoje telo. Skupne hvalnice me umirjajo in utišajo. Šele na jesen življenja sem odkril, da tudi kuhinja ni tak bav bav, da bi se ji moral vedno ogniti kot doslej doma. Začutil sem, kako je žena vse doslej skrbela zame. Večkrat ji bom pokazal hvaležnost za to, včasih pa bom tudi kaj skuhal, kakor v mladosti. Prijetno prijateljevanje v Gospodu. V osebni molitvi nisem poskušal vsega sam, ampak sem pustil Jezusu, da me ima rad. Sv. maša je bila res vsakokraten vrhunec dneva in spoved višek duhovnih vaj, dasi me tokrat ni spravila v jok. Za moje telesno stanje je bila hoja malo prehitra, čeprav sem jo zmogel brez zapletov. Ker mi pojema sapa, rajši hodim sam, saj se ne morem pogovarjati. Večerna molitev s svojo stalnostjo umirja moje srce in dan izroča Bogu. Nagovori voditelja so pošteni do konca. S tem me tako prepriča v “svojega” Jezusa, da bi mu bil pripravljen verjeti morda celo kakšno herezijo. Glede navad prehranjevanja me predavanje šokira. Učil se bom jesti več presne in žive hrane.”

 

“Za odmik s postenjem sem izvedela na Radiu Ognjišče med vožnjo z avtom. Iz tujcev smo postali skupnost. Vsi se zavedamo čigavi smo. Bratje in sestre. Vsakomur bi privoščila takšno mašo. Hvala Karmen za vsak praktična navodila glede hrane.”

 

“Najbolj dragocen je duh, ki sem ga dobila od vas. Karmen hvala za materinsko ljubezen. Viliju za očetovsko spodbujanje, da se odpiramo Bogu. Zna peljat s svojo neposrednostjo. To zelo cenim. Zahvaljujem se vam za iskreno podelitev vsem, za globino (Ksenji) in za ljubezen do slovenščine (Janezu).”

 

“Hvala za spodbudo in odličen program. Iz skupine bi si upala vsakega sprejeti v svoj dom. Hvala za pozornost. Ne boj se tega, kar boš trpel. Bog ve, kaj dela z menoj. Jezus se ne da posedovati. Magdaleno je napotil k bratom. Njegove besede “Ne dotikaj se me!” razumem kot darilo.”

 

“Zelo dobro. Veliko stvari je Bog razrešil. Dragoceno mi je obhajilo pod obema podobama in z eno veliko hostijo. Nova spoznanja o sebi. Hvala vam vsem!”

 

“Še pridem. Biser sta mi maša in obhajilo. Lepo mi je bilo.”

 

“Spet sem vzpostavila povezavo z Bogom. Zaradi njega sem lahko bolj prizanesljiva do sebe in drugih. Pri maši se mi je odprlo in razrešilo veliko vozlov. Jezus je bil med nami. Najpomembnejši je oseben odnos z Njim. Hrane mi ni treba uporabljati kot mašilo. Všeč mi je v Nazarjah.”

 

“Uresničili sta se mi dve prošnji: večja notranja svoboda in globlji odnos z Njim. Upanje, veselje, pričakovanje, pogum. Nisem nikogar obsojala. Jedro je maša. Sprehodi so bili naporni. Pomagalo ji je raztegovanje mišic. Jutranja molitev s telesom je zelo nežna in lepa. Pleši in poj, če te napadajo črne misli. Dnevni red odličen. Skupna priprava sokov nas zelo poveže. Spoznavam sebe in vas. Vidim kje mi kaj ven seka. Vadila sem se v zahvaljevanju. Smo občestvo. Dragocena se mi zdi šola učenja poslušanja. Dovolj časa je bilo za osebni dialog z Bogom. Cilj mojega življenja je prijateljstvo z Bogom, ki ga lahko živim le v odnosu z brati in sestrami. Po njih me vabi v Ljubezen, da jo sprejemam in podarjam naprej. Hvala vam in voditeljema: odprta, neposredna, dostopna. Tudi klarise so molile za nas. Lep kraj.”

 

 

“Prišla sem drugič. Pisano mi je na kožo. Več tišine mi je pomagalo k zbranosti. Vsako leto si podarim to darilo odmika s postenjem. Edina priložnost, da se srečam s kristjani. Glavno spoznanje: od koga naj se učim ljubezni? Od psa. Ne od Njega, ki je iz križa vstal in zajel tudi mene. Njego Duh, ki je premagal smrt je tudi v meni.”

 

“Način maše in spovedi, odlično. Še bom prišla. Iskrenost in humor.”

 

​“Sladkor in umetne sokove bom odstranila iz družinskega jedilnika. Še pridem.”

 

“Bog me ima za sina, tudi ko se počutim daleč in nič. Vabi me v dialog, ne monolog. Hvala za pogovore in spoved. Hvala z vse nasvete. Motil me je mobitel in stiki s službo. Na naslednjem postu, ga bom izročil voditelju.”

 

“Ful je blo super. Super in ne dizel. Če ga omeniš, ga takoj podražijo za 3 cente. Vidva znata povedat, da me ima Bog rad, da ni policaj. Pošteno. Vi ste bili dobronamerni. Maša nas je zdravila in povezovala. Moje napake me razjezijo pri drugem. Pri telovadbi sem manj trpel, kot lani. Karmen pohvalim, ker je predavala z avtoriteto. S prehrano se dodatno uničujemo. Ne bom postal član kluba sovražnikov kruha. Božji Duh deluje.”

 

​“Maša mi je dajala moč, da sem zdržal. Rad bi male korake spremembe pri prehrani. Najbolj pa notranjega dialoga z Bogom. Nujno potrebujem takšen odmik. Vsaj enkrat na leto. Se vidimo.”

 

​Postenje – brezpogojna Očetova ljubezen

 

Bog je skrbel za nas z vremenom in obnavljal naše moči.

 

Reveži v izobilju

 

Smo bogati v izobilju le telesne hrane,

premal pa hrepenimo v iskanju Božje mane.

Smo revni in ubogi v duhu,

s postom si želim ubežati lastnemu napuhu.

V nas razrastel se je vsemogočni ego,

odstrant si ga želimo z Božjo nego.

Naj dobri Bog zato se nas usmili,

z evangeljsko razlago nas spodbuja pater Vili.

Ob skromni tej telesni hrani,

postali Bogu bom smo vdani,

se duše njemu so odprle naše,

saj blagoslov prejemamo z njegove čaše.

Tu vsak spoznaval svoje je lastnosti,

v nih odkrival lastne je slabosti,

visokost človeška res je nizka,

ko nam grozi prav huda stiska.

Naj Božji nauk ostane v nas,

slovo – odhod domov nam narekuje čas.

Doma po pameti živimo,

za dušno in telesno hrano preudarno poskrbimo.

 

Nazarje, 6. april 2019, Aleksander Bajc

 

Rdeča nit teh duhovnih vaj se mi zdi misel, da nas Bog brezpogojno ljubi. Ker smo z Bogom v odnosu je tako ena polovica tega odnosa rešena. Ostane le še naša stran. Za to pa je potrebno, da se neprenehoma obračamo na Gospoda, da bi nam pri tem pomagal, da bi bili odprti v odnosu do njega. Tudi pri spovedi sem od p. Vilija slišal le, da nas Bog brezpogojno ljubi, nobenih drugih posebnih podukov, navodil, usmeritev. Na prvi pogled se mi je zdela zadeva povsem preprosta in enostavna, a če dobro premislim, pa spovednikova spodbuda, želja v življenju le ni tako enostavna.

 

Pri sebi sem po parih dneh navdušenja nad duhovnostjo na teh duhovnih vajah začutil krizo, skušnjavo. Očitno je bilo prelepo, da je bil to alarm za hudega duha.

 

Tudi tema predavanja o odpuščanju se me je zelo dotaknila. Predvsem poudarek, da s tem, ko odpustimo drugemu, naredimo največ dobrega zase, saj dovolimo, da nas breme razbremeni, odide. In tudi prejšnja tako goreča skrb, kako bo kaznovan tisti, ki nas je prizadel, naenkrat ni več naša skrb, problem ampak to spustimo, prepustimo drugemu.

 

Eden izmed povojnih graditeljev Evrope Konrad Adenauer je dejal: »Ljudje so, kakšni so. Drugačnih ni«. S to mislijo moramo živeti in delati vsak v svojem okolju. Po koncu teh duhovnih vaj bomo zopet poslani nazaj v svet. Naj bo blagoslovljeno in obogateno s sadovi duhovnih vaj to naše delo in poslanstvo.

 

Iskrena hvala Karmen in Viliju za vse, kar sta v teh dneh delala in se žrtvovala za nas. Hvala za vse, kar smo občutili in videli. Posebej še hvala za vse tisto, česar nismo opazili, a bi takoj, če ne bi bilo tako dobro narejeno in pripravljeno.

bottom of page