top of page

Postni spletni misijon 2024
ŽIVLJENJE NAJDE POT

Drage sestre in cenjeni bratje v Kristusu, Cerkev nas tudi letos vabi, da skupaj vstopimo v postni čas in skupaj nadaljujemo proces vraščanja v odrešenje, ki nam ga je Bog Oče podaril po Jezusu Kristusu. Naša postna odrekanja niso namenjena temu, da bi vzdrževali telesno kondicijo. Ne odrekamo se hrani, ne odrekamo se alkoholu ali čokoladi zato, da bi postali vitki, ne dokazujemo si, da nismo alkoholiki ali da imamo veliko moč volje. V postnem času se postimo v mislih, besedah in dejanjih zato, ker nam to v moči Božje besede preobraža našo sebično miselnost in v posameznost ujeto življenje. Naše žrtve nas spomnijo, da tako kot naše telo in duša hrepenita po določeni telesni in umsko-čustveni hrani ali pijači, tudi naš duh hrepeni po Bogu. Za razliko od obsesivnega delovanja in zadovoljevanja lastnih želja po stvareh in po ljudeh, Božji Duh moli v nas in nas vrašča v Očetovo Božjo ljubezen.

Postni čas je čas, v katerem se lahko vsak dan znova odločimo živeti življenje s polnimi pljuči, saj bomo nekega dne umrli. Če se želimo pripraviti na najboljšo možno, najbolj ljubečo in mirno smrt, potem je nesebično, požrtvovalno in velikodušno življenje pravi način, ne le zato, ker imajo drugi koristi od našega podarjanja (premagovanja sebičnosti), ampak tudi zato, ker nam je Jezus pokazal, da je to pot večnega življenja.

Zato si umijmo obraz, pomazilimo glavo, ne blebetajmo kot pogani in se z veseljem soočimo s svojim umiranjem iz ljubezni. Tako nam Jezus naroča:

»Kadar pa ti daješ miloščino, ne trobi pred seboj… Kadar pa ti moliš, ne bodi kakor hinavci… Kadar se ti postiš, si ne grdi obraza kakor hinavci…« (Mt 6,2.5.16).

Navodila za sodelovanje v spletnem misijonu

Povabljen/a, da sodeluješ in vsak dan oživljaš osebni odnos z Bogom. Pri tem ti bo pomagala: (Klikni na vsako alinejo in si preberi razlago)

 

Dodatna ponudba v sklopu spletnega misijona:

RAZLAGE OSNOVNIH KORAKOV SODELOVANJA:

Če klikneš na Jutranja odločitev za sodelovanje z Bogom, se ti odpre dolga razlaga pomembnosti vsakdanjega zavestnega obujanja pravega namena (odločitve) za sodelovanje z Bogom. Ljubezen je razumska odločitev, ki ji kasneje sledijo čustva in občutki. Zato pravi namen lahko obudiš tudi zvečer pred spanjem in zjutraj ob prebujenju znova. Lahko si napišem svojo molitev (kratko) in jo imam poleg postelje, da jo zvečer in zjutraj nekajkrat preberem. To mi ne vzame več kot par minut.

Molitev s Svetim pismom bo tokrat v ponavljanju svetopisemskega citata. Ponavljanje je kot poglabljanje, kot kopanje v svojo dušo, vedno globje do skrite kamrice srca. Božja beseda je orodje in je ključ, ki odpira vrata. Dnevni citat napiši na listek in ga ves dan nosi s seboj ter večkrat preberi, dokler si ne zapomniš vsebine. Vztrajaj! Lahko ga napišeš tudi na namizje svojega telefona ali računalnika. Ob njem lahko tudi kaj narišeš, ga zapoješ ali zaplešeš  z kretnjami. Prepusti se navdihu ob vsakem citatu.

Poslušanje je bolj pomembno kot govorjenje. Ko poslušam s srcem, kar pomeni, da sem ves/ vsa uho in srce, mi lahko Gospod govori oziroma slišim njegov nežni, tihi glas. Bodi pozoren/a na besede, ki te še posebej nagovorijo, kajti namenjene so tebi, v konkretni življenjski situaciji. Prepiši jih v svoj duhovni dnevnik in še posebej razmišljaj ob njih.

Branje nagovora je pomembno zato, da ujamem, kar sem preslišal/a in dopolnim zapis v svoj duhovni dnevnik. Lahko si skopiram iz spletne strani in si natisnem besedilo ter podčrtavam, označujem, naredim povzetek v miselnem vzorcu ipd. Skratka, ukvarjam se z besedilom.

Zvečer pred spanjem opravim eksamen. Vajo hvaležnega pogleda na vse, kar je Bog delal v meni, zame in za druge in po drugih zame, v preteklem dnevu. Zahvaljevanje me najhitreje in najbolj poveže z Očetovo ljubeznijo. Vse za kar se zahvalim resnično postane moje in del moje večne istovetnosti.

Vsak dan si zapisujem v duhovni dnevnik odnosa z Bogom.

Tako nastaja moja zgodba osebnega odnosa z Bogom. Zapišem vse kar nastaja  znotraj mojega sodelovanja in vsakdanjega življenja. Zapišem tudi spremembe, ki jih opazim v življenju zaradi bolj osebnega odnosa z Bogom.

Vprašanja  na katera ne najdem odgovora ali me na nek način mučijo, pošljem na p.vili.lovse@gmail.com. V naslednjem  tednu bom lahko slišal odgovor.  Omenjeno bo samo moje ime brez priimka.

bottom of page