top of page

1.6.2021 - Bogu najprej

Iz svetega evangelija po Marku (Mr 12,13-17)

Tisti čas pošljejo k Jezusu nekatere izmed farizejev in herodovcev, da bi ga ujeli v besedi. Ti pridejo in mu rečejo: »Učenik, vemo, da si resnicoljuben in da se ne meniš za nikogar, ker ne gledaš na osebe, ampak v resnici učiš pot Božjo. Ali se sme dajati cesarju davek, ali ne? Ali naj ga dajemo, ali ne?« On pa je poznal njih hinavščino in jim je rekel: »Kaj me skušate? Prinesite mi denar, da ga vidim.« In prinesli so ga. Tedaj jim je rekel: »Čigava je ta podoba in napis?« Rekli so mu: »Cesarjeva.« In Jezus jim je rekel: »Dajte cesarju, kar je cesarjevega, in Bogu, kar je Božjega!« In čudili so se mu.


Ko je Tobit doživel slepoto se je začel Bogu zahvaljevati za vsak dan svojega življenja. Neverjetno! Možak, ki ga je doletelo zlo, se zahvaljuje Bogu. Zahvala je vedno prava drža, tudi v preizkušnji, pa na zaradi same preizkušnje, ampak zaradi Gopodovih darov, ki jih podarja tudi sredi preizkušnje. Tobit, ki se zahvaljuje, je podoba Jezusa, ki se je tik pred trpljenjem, pri zadnji večerji, zahvaljeval Očetu ter vzel v roke kruh, ki bo postal njegovo telo, ki se daje za nas. Jezus je prepoznal v trpljenju Očetov dar. Po njem in v njem vsaka preizkušnja postane priložnost za ljubezen v povezanosti z vsemi trpečimi. Prav je, da se Bogu zahvaljujemo za ljubezen, ki nam jo hoče podarjati.

V današnjem evangeliju Jezus na vsiljivo vprašanje farizejev preprosto in hkrati zelo kompleksno odgovori. Ali je treba dajati davek cesarju ali ne? Jezus ve, da ga hočejo ujeti v zanko, a se ne pusti pretentati. S tem sami pokažejo, da sodelujejo z rimsko oblastjo. Jezus jim pove, da če sodelujejo z Rimskimi pogani, lahko sodelujejo tudi z njihovim cesarjem, le Bogu morajo dati, kar je Božjega. Slednje je temelj, ki ne izključuje cesarja. Lahko se obnašamo kot svobodni ljudje in Božji sodelavci – služabniki. Kot člani cerkve sprejemamo kar je dobro in prispevamo k skupnemu dobremu za vse. S tem prispevamo svoj dar k življenju domovine.

28 views0 comments

Recent Posts

See All

17.7.2024 - Oholost

Ali se baha sekira proti njemu, ki seka z njo? Ali se postavlja žaga proti njemu, ki jo vleče? Kakor da bi šiba vihtela njega, ki jo dviga! Kakor da bi palica dvigala njega, ki ni les. Takšna je bolez

Comments


bottom of page