16.11.2021 – Danes si z menoj

Iz svetega evangelija po Luku (Lk 19,1-10)

Tisti čas je Jezus prišel v Jeriho in šel skozi mesto. In glej, bil je neki mož, Zahej po imenu, ki je bil višji cestninar in bogat. Želel je videti Jezusa, kdo je, pa ni mogel zaradi množice, ker je bil majhne postave. Tekel je torej dalje in splezal na divjo smokvo, da bi ga videl, zakaj tam je moral iti mimo.

Ko je Jezus prišel na ono mesto, je pogledal gor in mu rekel: »Zahej, stopi hitro dol; danes moram ostati v tvoji hiši.« In stopil je hitro dol in ga z veseljem sprejel. Ko so to videli, so vsi godrnjali, češ: »Ustavil se je pri grešnem človeku.« Zahej pa je stopil pred Gospoda in rekel: »Glej, Gospod, polovico svojega imetja dam ubogim in, ako sem koga v čem prevaral, povrnem četverno.« Jezus mu je rekel: »Danes je v tej hiši prišlo zveličanje, ker je tudi on Abrahamov sin. Sin človekov je namreč prišel iskat in zveličat, kar je izgubljenega.«Prvo berilo govori o mučeništvu starega Eleazarja, ker ni hotel na silo jesti svinjskega mesa. On je zvest, tudi za ceno smrti. Lahko bi se izognil smrti, pa se ni, zato da ne bi dajal slabega zgleda. Zavedal se je, da se zaradi njega lahko mnogi mladi izgubijo. Spomin na preganjanja, ki jih je izvajal Antioh Epifan, je bil za prve kristjane zgled judovske velikodušnosti in doslednosti. Tekom stoletij so tudi kristjani preganjali Jude in bili tako nezvesti Kristusu. Kristjan ne preganja, ampak brani preganjane. Tudi takšnih zgledov je veliko, še posebej med drugo svetovno vojno. S preganjanjem se v moči Kristusa lahko pogumno soočimo in tako ne postanemo sostorilci preganjalcev.

Evangelij pripoveduje zgodbo Zaheja, ki je bil javno označen za velikega grešnika. Z njim se zlahka poistovetimo kot grešniki. Tudi mi smo premajhni, da bi videli Gospoda. Jezus sam nas mora poiskati in priti v našo hišo. Njegova zastonjska ljubezen nas usposobi, da imamo lahko zares in velikodušno radi. Gospod za Zahejevo ponižno držo te prosim. Ni ga bilo sram splezati na drevo, čeprav je bil že starejši in višji nadzornik in bogat. Naj mi vsa ponižanja pomagajo, da te bom želel videti in odgovoril na tvoje povabilo: »Danes moram ostati v tvoji hiši!«

44 views0 comments