top of page

19.6.2021 - Dar krhkosti

Iz svetega evangelija po Mateju (Mt 6,24-34)

Tisti čas je rekel Jezus svojim učencem: Nihče ne more služiti dvema gospodoma: ali bo namreč enega sovražil in drugega ljubil, ali se bo enega držal in drugega zaničeval. Ne morete služiti Bogu in mamonu.

Zato vam pravim: Ne bodite v skrbeh za svoje življenje, kaj boste jedli, tudi ne za svoje telo, kaj boste oblekli. Ali ni življenje več ko jed in telo več ko obleka? Poglejte ptice pod nebom: ne sejejo in ne žanjejo in ne spravljajo v žitnice, in vaš nebeški Oče jih živi. Ali niste vi veliko več vredni ko one? Kdo izmed vas pa more s svojo skrbjo dodati svoji postavi en komolec?

In za obleko, kaj ste v skrbeh? Poglejte lilije na polju, kako rastejo; ne trudijo se in ne predejo, a povem vam, da se še Salomon v vsem svojem sijaju ni oblačil kakor katera izmed njih. Če pa travo na polju, ki danes stoji in se jutri vrže v peč, Bog tako oblači, ali ne bo mnogo bolj vas, maloverni? Ne bodite torej v skrbeh in ne povprašujte: ›Kaj bomo jedli in kaj bomo pili ali s čim se bomo oblekli?‹ Zakaj po vsem tem povprašujejo pogani. Saj vaš nebeški Oče ve, da vsega tega potrebujete. Iščite najprej Božjega kraljestva in njegove pravice in vse to vam bo navrženo. Ne bodite torej v skrbeh za jutri, kajti jutrišnji dan bo imel skrb sam zase; zadosti je dnevu njegova lastna težava.



V Marijini šoli se učimo ponižnosti in predanosti. Marija je uresničevala to, kar govori Pavel o slabotnosti: "Rajši se bom hvalil s svojimi slabostmi, da bo v meni prebivala Kristusova moč.« Marija je sprejela svojo krhkost in majhnost. Srečna je bila v njej, ker je nanjo gledala kot na razlog za posebno pozornost do Boga. Moj duh se raduje v Bogu mojem odrešeniku, ker se je ozrl na ponižnost svoje dekle.

Običajno smo zelo težko zadovoljni s svojo majhnostjo, skritostjo in neznanostjo. Če menimo, da si zaslužimo pohvalo in hvalo, ne moremo biti ponižni. Sveti Pavel je v sebi zaznaval nevarnost napuha, ker so mu bila dana takšna razodetja. Marija, ko jo pozdravi angel, da je milosti polna, ostane mirna, zadovoljna in v miru izročena Božji volji. Skrbi jo le Zanj, ne zase. In ko jo hoče Bog za mater sina, ki bo obsojen na smrt na križu kot preklinjevalec, to trpljenje ne vpliva na njeno notranjo držo. Hodi za Jezusom in je vdana v Božji načrt. V miru in zaupanju celo na Kalvariji.

Prosiva Marijo, naj nama pomaga ostajati v ponižnosti, zaupanju in hvaležnosti za Božjo voljo v vsakršnih okoliščinah.

23 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page