top of page

2.10.2021 - Spodbujevalka

Berilo iz knjge Baruha (Bar 4,5-12.27-29)

Zaupaj, moje ljudstvo, ki nosiš častno ime »Izrael«! Prodani ste bili nevernikom, a ne v uničenje. Ker ste razsrdili Boga, ste bili izročeni sovražnikom. Razdražili ste namreč svojega Stvarnika, ko ste darovali zlim duhovom, ne Bogu. Pozabili ste njega, ki vam je dal življenje, večnega Boga. Žalili ste tudi Jeruzalem, ki vas je vzredil.

Videl je namreč, da je od Boga prišla jeza na vas, in je govoril: »Poslušajte, sosedje Siona! Veliko žalost mi je poslal Bog. Videl sem pregnanstvo svojih sinov in hčerá, ki ga je Večni spravil nadnje. Z radostjo sem jih vzredil, z jokom in žalostjo sem jih odpustil. Nihče naj se ne veseli nad menoj, ki sem postal vdova, od mnogih zapuščena. Osamljen sem zaradi grehov svojih otrok, ker so se odmaknili od Božje postave...Prvo berilo nam predstavi Jeruzalem kakor zapuščeno vdovo, žalostno zaradi grehov svojih otrok, ker so se umaknili od Božje postave. Hkrati upa, da bodo prišli k sebi. Spominja nas na Marijo, mater resničnega Jeruzalema, ki jo skrbi za svoje otroke, ker ne sledijo Gospodu, ampak so se oddaljili od njega in grešili.

V svojih prikazovanjih Marija vedno znova izraža materinsko skrb do grešnikov, spodbuja k molitvi zanje, jih vabi k pokori in jih spodbuja: »Zaupajte, otroci, kličite k Bogu! Ta, ki je to poslal nad vas, se vas bo spomnil. Kakor je bilo vaše srce nagnjeno k odpadu od Boga, tako pokažite desetkratno gorečnost, da ga spet poiščete!« Marija je Mati, ki vse kliče k spreobrnjenju. Kliče nas polna zaupanja, nežno, a z močjo. Ona nas ljubi in nam želi veselja. Zato nam vedno govori o pokori in vabi naj se pokesamo. Pot veselja je pot spreobrnjenja. Pridružimo se Mariji in ji izročajmo današnji svet z vsemi njegovimi težavami in osamljenostmi, tesnobami, grehi in hrepenenji po odrešenju. Naj se vsi naši bratje in sestre vrnejo k Bogu in znova najdejo veselje ljubljenih sinov in hčera.

38 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page