top of page

20. 12.2023 – Cesar in popis prebivalstva

»Tiste dni je izšel ukaz cesarja Avgusta, naj se popiše ves svet« (Lk 2,1).

Luka na začetku svojega znanega pripovedovanja o Jezusovem rojstvu začne z zelo ne božičnim likom: rimskim cesarjem Avgustom. Ste že kdaj prejeli božično voščilnico, na kateri je bil upodobljen doprsni kip cesarja Avgusta z napisom: "Cesarjev pozdrav"?

Verjetno ne! Toda to je zelo značilno za Luko, najboljšega zgodovinarja med svetopisemskimi pisci. Luka pri povezovanju svetega s posvetnim vedno rad vpenja svoje besedilo v grško-rimsko zgodovinsko ozadje, da bi pokazal, da se pri pisanju o Jezusu in zgodnji cerkveni zgodovini ne ukvarja z miti ali pravljicami, ampak s treznimi zgodovinskimi dejstvi.

Luka zagotovo ni bil prisoten na poljanah pred Betlehemom skupaj s pastirji, ki so slišali angelovo oznanilo, vendar je svoje informacije dobil od zelo zanesljivega očividca: Marije. Kako to vemo? Luka nam dvakrat ponudi stavek: "Marija pa je vse to hranila in premišljevala v svojem srcu." Večina raziskovalcev sklepa, da je Marija Luku povedala zgodbo o Jezusovem rojstvu v tistem času, ko je bil sveti Pavel dve leti zaprt v Cezareji, in je opravljal vlogo povezovalca med Pavlom in apostoli v Jeruzalemu.

Gospod, častimo te, ker naša vera, ki jo podarja in oživlja tvoj Sveti Duh, temelji na dejstvih in ne na domišljiji, na tem, kar se je dejansko zgodilo ljudem v določenem zgodovinskem času in prostoru, in ne na mitologiji. Hvala ti za razodetje, ki nagovarja tudi naš um. AMEN.

43 views0 comments

Recent Posts

See All

17.7.2024 - Oholost

Ali se baha sekira proti njemu, ki seka z njo? Ali se postavlja žaga proti njemu, ki jo vleče? Kakor da bi šiba vihtela njega, ki jo dviga! Kakor da bi palica dvigala njega, ki ni les. Takšna je bolez

Comments


bottom of page