23.10.2021 – Spreobrnite se

Rimljanom (Rim 8,1-11)

Bratje, zdaj ni nobene obsodbe za tiste, ki so v Jezusu Kristusu: postava Duha, ki oživlja v Jezusu Kristusu, me je oprostila postave greha in smrti. Kar je bilo namreč postavi nemogoče, ker je bila zaradi mesa slabotna, je storil Bog: poslal je svojega Sina v podobi grešnega mesa in zaradi greha in je obsodil greh na mesu, da bi se to, kar zahteva postava, spolnilo v nas, kateri ne živimo po mesu, ampak po duhu.

Tisti, ki živijo po mesu, namreč mislijo na to, kar je mesenega, kateri pa po duhu, na to, kar je duhovnega. Meseno mišljenje je namreč smrt, duhovno mišljenje pa je življenje in mir. Meseno mišljenje je namreč sovraštvo nasproti Bogu, ker se ne pokorava Božji postavi, saj se niti ne more. Kdor živi po mesu, se Bogu ne more priljubiti.

Vi pa ne živite po mesu, temveč po duhu, če v vas prebiva Božji Duh. Ako kdo nima Kristusovega Duha, ta ni njegov. Ako je pa Kristus v vas, je sicer telo izročeno smrti zaradi greha, duh pa živi zaradi opravičenja. In če v vas prebiva Božji Duh, ki je Jezusa obudil od mrtvih, bo on, ki je Jezusa Kristusa obudil od mrtvih, tudi vaša umrljiva telesa oživil po svojem Duhu, ki v vas prebiva.Jezus vztraja, da bi sprejeli njegovo povabilo naj se spreobrnemo. Pove nam tudi, kaj nas čaka, če ostanemo zaprti: »Če se ne spreobrnete, boste vsi enako pokončani.« Če smo v njem, vsaka obsodba pade: »Bratje, zdaj ni nobene obsodbe za tiste, ki so v Jezusu Kristusu: postava Duha, ki oživlja v Jezusu Kristusu, me je oprostila postave greha in smrti.« Zdi se, da Pavel vzklika dokončno zmago. Kristusov Duh je veliko in neskončno močnejši kakor naši meseni nagoni. Meso nas vleče v zemljo, namesto k Bogu. Duh njega, ki je obudil Jezusa Kristusa od mrtvih prebiva v nas in lahko prenovi vse.

Prosimo Marijo, da bi učljivo in krotko sprejeli njegovo delovanje, da nas z močjo in nežno vodi k Očetu in k Jezusu. Hrepenenja Duha nas vodijo v življenje in v mir. Iz izkušnje poznamo mir, ki ga nam daje Božji Duh, če odgovorimo na njegove želje. Naj nam Marija pomaga pri preprostem in veselem nenehnem sodelovanju z Njim.

25 views0 comments

Recent Posts

See All