top of page

27.5.2021 - Da spregledam

Iz svetega evangelija po Marku (Mr 10,46-52)

Tisti čas je Jezus odhajal iz Jerihe obenem s svojimi učenci in veliko množico. Slepi Bartimej, sin Timejev je sedel kraj pota in prosil vbogajme. Ko je slišal, da je to Jezus iz Nazareta, je začel vpiti: »Sin Davidov, Jezus, usmili se me!« Mnogi so ga svarili, naj utihne; on pa je še veliko bolj vpil: »Sin Davidov, usmili se me!« Jezus je obstal in rekel: »Pokličite ga!« Pokličejo torej slepega in mu pravijo: »Zaupaj, vstani, kliče te.« In vrgel je s sebe svoj plašč, poskočil in prišel k Jezusu. Jezus ga je nagovoril: »Kaj hočeš, da naj ti storim?« Slepi mu je rekel: »Rabuní, da spregledam!« In Jezus mu je rekel: »Pojdi, tvoja vera te je ozdravila.« In takoj je spregledal in šel po poti za njim.


Slepi rjove k Jezusu, ki mu prihaja naproti. Tako močno si želi znova videti. »Jezus, Davidov Sin, usmili se me!« Na Jezusovo vprašanje odgovori kakor iz topa: »Rabuni, da spregledam!«

Videti luč je neprecenljiv Božji dar. Smrti nas je strah predvsem zaradi tega, ker se nam zdi, da ne bomo več videli luči, ampak bomo v temi. Gospod, nauči me hvaležnosti za dar luči. Najprej za dar naravne luči, ki mi omogoča, da zrem vsa tvoja čudovita dela in te slavim. Če se v meni ne porodi želja, da bi zaradi vse te lepote hvalil in slavil Gospoda, sem slep in ne vidim prav. Če sem odprt Božji luči bo moje srce spontano slavilo Gospoda in občudovalo skladnost stvarstva. Takšne je pogled optimizma. Ne gleda v vsakem dogodku zgolj napetosti, nestrinjanj, tekmovanj, ampak vidi, da je vsaka stvar ustvarjena zato, da poudari lepoto in dobroto drugih. Vsi skupaj smo ustvarjeni zato, da bi prepevali Božjo slavo in jo skupaj občudovali.

Jezus slepcu (tebi/meni) ozdravi oči in nama pove, da naju je najina vera Vanj rešila slepote. Slepi mu je začel slediti po Njegovi poti. Jezus je luč sveta, kdor hodi za njim, bo imel luč življenja. Dokler nisem združen z Jezusom, življenja ne vidim v celoti in ga ne znam zares živeti. Sem slep. Ne vidim, da smo Božji sinovi in hčere, bratje in sestre, ter da nam je Bog podaril ta svet, da bi to postajali in uresničili smisel svojega bivanja.

62 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page