top of page

6.11.2021 – Zvestoba v malem

Iz svetega evangelija po Luku (Lk 16,9-15)

Tisti čas je rekel Jezus svojim učencem: »Pridobite si prijateljev s krivičnim mamonom, da vas sprejmejo v večne šotore, ko premine. Kdor je v najmanjšem zvest, je zvest tudi v velikem, kdor pa je v najmanjšem krivičen, je krivičen tudi v velikem. Če torej pri krivičnem mamonu niste bili zvesti, kdo vam bo zaupal resnično dobrino? In če pri tujem niste bili zvesti, kdo vam bo dal to, kar je vaše?

Noben služabnik ne more služiti dvema gospodoma: ali bo namreč enega sovražil in drugega ljubil, ali se bo enega držal in drugega preziral. Ne morete služiti Bogu in mamonu.« Slišali so pa vse to tudi farizeji, ki so bili denarja lakomni, in so ga zasmehovali. Jezus jim je rekel: »Vi ste tisti, ki se delate pravične pred ljudmi, a Bog pozna vaša srca; kajti kar je med ljudmi visoko, je gnusoba pred Bogom.«Farizeju v meni in tebi danes Jezus govori: »Vi ste tisti, ki se delate pravične pred ljudmi, a Bog pozna vaša srca; kajti kar je med ljudmi visoko, je gnusoba pred Bogom.«

Bog pozna tvoje in moje srce, tako kot je poznal srce device Marije: ponižno srce, bivališče Svetega Duha, da bi v njej Bog postal človek. Ponižno in zvesto srce je takšno v malih in velikih stvareh, okoliščinah in podrobnostih vsakdanjega življenja. Marija je bila zvesta v svojih vsakodnevnih dolžnostih, ki se nam zdijo očitne in zaradi rutine ponavljanja zlahka postanejo težke. Zvesta je bila Božji volji tudi v velikih in odločilnih skritih trenutkih njenega malega življenja. On odgovarja Bogu: »Naj se v meni zgodi to, kar si rekel!« V njej se je zgodil največji dogodek človeške zgodovine. A kdo ve zanj? Angel je šel od nje. Zanjo so potem Božji poslanci Elizabeta, pastirji in Simeon. Tudi na Kalvariji njena zvestoba ne pade. Tam Očetu izroči svoj najdragocenejši dar: življenje svojega Sina. Zvesta v malenkostih in zvesta v največjem in najtežjem. Prosiva za zvestobo Bogu v malem in v velikem. Prosiva Marijo, da bova tudi midva zvesta v malem in velikem. Naj ne slediva denarju in posedovanju, ampak Bogu in njegovemu darovanju slehernemu človeku, meni, tebi in vsem.

23 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page