top of page

7. 12.2023 – Bog navdihuje poganskega preroka: Balaam

"Vidim ga, pa ne sedaj, gledam ga, pa ne blizu. Zvezda vzhaja iz Jakoba in žezlo se vzdiguje iz Izraela, strl bo senca Moábcev in lobanjo vsem Setovim sinovom. Nekdo iz Jakoba bo zavladal in uničil preživele iz mesta" (4 Mz 24,17.19).


Če verjamete ali ne, lahko Bog pokliče pogane, da prerokujejo. Eden od sovražnikov, s katerimi so se Izraelci soočili ob vstopu v obljubljeno deželo, so bili Moabci. Ti so živeli v hribih vzhodno od Jordana. Eden od njihovih kraljev, Balak, je iz Mezopotamije uvozil znanega preroka Balaama in mu obljubil nagrado, če bo preklel Izraelce. Čeprav je bil Balam zaradi božjega razodetja odklonilen, se je vseeno odpravil na pot.

Bog je ponovno pridobil Balaamovo pozornost s človeškim glasom osla, kar seveda dokazuje, da ima naš Gospod smisel za humor! Govoreči osel je Balama posvaril, naj uboga Boga. Ko je Balak ponovno zahteval, naj Balaam prekolne Izrael, ga je ta blagoslovil. Moaba in druge Izraelove sovražnike bo premagala zvezda/žezlo. Stoletja pozneje so ugotovili, da se je ta prerokba izpolnila v božični betlehemski zvezdi, ki je naznanjala novorojenčka, ki je Jakobov potomec. Kakor če bi imel v rokah žezlo, je bil dojenček pozneje imenovan judovski kralj, s čimer se je izpolnila tudi prerokba, ki jo je izrekel pogan, da bo premagal Božje sovražnike.

Kako božansko Gospod, da svoje milosti nisi omejil na eno etnično skupino, en razred ali eno kasto ljudi, saj si v svojem velikem usmiljenju namenil odrešitev vsem. AMEN.

41 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page