top of page

8. 12.2023 - David: kralj, psalmist in prerok

"Razglasil bom Gospodov zakon. Rekel mi je: »Ti si moj sin, danes sem te rodil" (Ps 2,7).Približno 400 let po Mojzesu in Balaamu je kralj David vladal v obljubljeni deželi. Bil je ena najbolj vsestranskih osebnosti v Svetem pismu, saj je lahko s pračo ubil orjaka, igral na harfo, v boju premagal sovražnike, osvojil trdnjave, hkrati pa je sestavljal molitve, hvalnice in psalme. Toda ali je prerokoval tudi prihod Mesije?

Seveda in naše zgornje besedilo je zgodnji primer. Morda boste takoj ugovarjali: "Počakajte trenutek: David ima očitno v mislih samo sebe. Trditi, da se to nanaša tudi na Kristusa, je zelo pretirano." Sveti Pavel se s tem ne bi strinjal. V svoji prvi zapisani pridigi na svojem prvem misijonskem potovanju v Antiohiji v Pizidiji , je Pavel pridigal v judovski sinagogi, ko je poslušalcem oznanil Jezusovo vstajenje kot izpolnjeno Božjo obljubo. Nato je dodal: "Kot je zapisano tudi v drugem psalmu: 'Ti si moj Sin, danes sem te rodil'" (Apd 13,33).

To razkriva pomemben nauk o prerokbah. Nekatere imajo takojšnjo, lokalno uporabo in hkrati tudi pomembnejši dolgoročni namen. Tu David prejme Božji orakelj, ki ga tolaži v njegovih težkih okoliščinah. A pomembnejši cilj prerokbe je Davidov Sin, Jezus Kristus. Navsezadnje David ni mogel verjeti, da je sam dejanski Božji sin.

Gospod, čeprav cenimo Davidovo vsestranskost, se spomnimo, da je bil tudi vsestranski grešnik, in če si lahko odpustil celo njegove zločine prešuštva in umora ter še vedno navdihoval njegove prerokbe o Mesiju, potem tudi mi vsi lahko upamo in ti zaupamo! AMEN.

62 views0 comments

Recent Posts

See All

コメント


bottom of page