top of page

DUHOVNE VAJE

Kaj so duhovne vaje, kako potekajo in zakaj so koristne?

SREČANJE Z BOGOM

Duhovne vaje nam pomagajo odkriti, da nam je Bog blizu. Da bi mogli  vstopiti v osebni odnos z Njim, pa je dobro nekaj časa nameniti izključno Njemu in našemu notranjemu življenju; vsaj pet dni, bolje pa še več. Duhovne vaje so tudi šola molitve in pogosto tudi začetek resne notranje prenove.

 

EVHARISTIJA

Sveta maša je središče in duhovna korenina notranjega življenja, zato tudi na duhovnih vajah evharistična daritev zavzema osrednje mesto in jo skupaj obhajamo vsak dan. Jezus nas povabi, da mu prinesemo vse svoje življenje kot dar, da nas poveže in se nam podari kot hrana Življenja, ki ne mine.

 

SKUPNOST

Na duhovnih vajah gradimo skupnost oziroma nas  Gospod sam poveže, ko sprejmemo, da smo božji sinovi in hčere in zato drug drugemu bratje in sestre. Pridemo skupaj kot neznanci in postanemo Družina. Učimo se poslušanja  in empatije, odpovedi lastnemu egoizmu, da bi se lahko podarjali drugim. Resnično srečen nikoli ne moreš biti sam.

 

TIŠINA

Bog je prijatelj tišine. Boga moramo poiskati, vendar ga ne moremo najti v hrupu. Umirjeno okolje je tisto, kar človeka spodbuja k premišljevanju in molitvi. Zato po stari tradiciji duhovne vaje potekajo v tišini, delno ali čez cel dan.

 

ODDIH, MOLITEV, BRANJE

Med različnimi načini molitve, je vselej dovolj časa za potrebni oddih, osebno molitev in duhovno branje - gradivo, ki ga vsak udeleženec prejme v skladu z določeno temo, ki se spreminja vsako leto.

 

POGOVOR IN SKLEPI

Eden od sadov dobro opravljenih duhovnih vaj je predvsem majhno število konkretnih in uresničljivih sklepov za običajno življenje. Nekateri sklepi se sami spontano porodijo, drugi se razjasnijo v osebnem pogovoru z duhovnikom ali duhovnim spremljevalcem. Na tak ali drugačen način z božjo pomočjo odkrijemo, katera manjša ali tudi večja področja v življenju moramo na novo zastaviti ali izboljšati ter kako lahko potem to dejansko vpeljemo v vsakdanje življenje.

 

SPOVED

Kdor se poda na pot duhovnih vaj, bo izprašal svojo vest in postavil svoje življenje na preizkusni kamen: Kaj je ključnega pomena pred Bogom in glede drugih ljudi? Kaj me bremeni? Kaj moram odložiti? S čim moram začeti? Če se človek postavi pred Boga in se mu odpre, bolje spozna samega sebe in zasliši Jezusovo povabilo v novo življenje.

Ti milostni dnevi so tudi odlična priložnost za dobro spoved.  Bistveno je, da se zavemo, da nas Bog ljubi takšne, kot smo in nas samo nežno vabi, da sprejmemo kar nam želi dati za več življenja v duhu, duši in telesu. Spoved je samo en korak v to smer, priložnost, da z božjo pomočjo osvobodimo prostor v svojem srcu in vanj povabimo Njega, ki nam dela vse novo.

 

"Pod duhovnimi vajami razumemo vsako spraševanje vesti, meditacijo, kontemplacijo, ustno in miselno molitev ter druge duhovne dejavnosti, (...). Kakor so namreč sprehajanje, hoja in tek telesne vaje, tako so duhovne vaje vsaka priprava in naravnavanje duše, da se reši vseh neurejenih nagnjen in šele potem išče in najde božjo voljo v tem, da uredi svoje življenje, da ji bo v zveličanje." (Ignacij Lojolski, Duhovne vaje)

krk.jpg

Duhovne vaje s postenjem

Post je obvladovanje samega sebe z božjo pomočjo. Je počivanje prebavnih funkcij. Je zbranost človeka v samem sebi. Človek se izprazni sebe in se odpre duhovnim stvarnostim. Post prinaša občutek miru in večjo duhovno občutljivost. Očiščuje in prenavlja telo, dušo in duha. Za kristjana je post duhovni boj. Post je sopotnik molitve in zaveznik premišljevanja, ki se hrani iz Božje besede. Odpira naša srca za dobra dela, ozdravlja pa tudi bolezni.

02

Project Name

This is your Project description. Provide a brief summary to help visitors understand the context and background of your work. Click on "Edit Text" or double click on the text box to start.

03

Project Name

This is your Project description. Provide a brief summary to help visitors understand the context and background of your work. Click on "Edit Text" or double click on the text box to start.

04

Project Name

This is your Project description. Provide a brief summary to help visitors understand the context and background of your work. Click on "Edit Text" or double click on the text box to start.

bottom of page