top of page

10.12.2020 - On za nami, mi z Njim


Tisti čas je rekel Jezus množicam: Resnično povem vam: Med rojenimi od žená ni vstal nobeden večji ko Janez Krstnik; kdor pa je najmanjši v nebeškem kraljestvu, je večji od njega. Od dni Janeza Krstnika doslej nebeško kraljestvo trpi silo in silni ga otemajo. Kajti vsi preroki in postava do Janeza so napovedovali; in če hočete priznati: on je Elija, ki mora priti. Kdor ima ušesa, naj posluša. (Mt 11,11-15)


“Ne boj se, jaz bom s teboj!”, pravi Gospod svojim služabnikom v Stari zavezi. V Novi zavezi te besede ponovi še veliko bolj tolažeče in konkretno. “Ne boj se, jaz bom s teboj!”, je rekel Bog Mojzesu, ki se poskuša izogniti težkemu poslanstvu, ki mu ga je zaupal. Mojzes se izgovarja, da ni sposoben in se izgovarja, da so ovire prevelike. Kako naj se bedni pastir, kot je on, sooči z egiptovskim faraonom in zahteva naj osvobodi Izraelce? Gospod mu preprosto dovrne: “Jaz bom s teboj!”

Za Mojzesom tudi Jozue ob osvajanju utrjenih mest s svojimi nomadi od Boga prejme enako zagotovilo: “Jaz bom s teboj!”

Ko se apostol Pavel v Korintu sooča z nepremagljivimi ovirami in nasprotovnji, ko se v zaporu sooča s smrtjo, mu je večkrat rečeno: “Ne boj se, jaz sem s teboj!”

Te besede spremenijo vse. Prav to pričakujemo ob božiču: da nam Gospod pride na pomoč in ostane z nami. Prav to je storil: “Z nami je!” Najgloblja želja ljubezni je “biti z” ljubljenim, biti s tistim, ki nas ljubi in ga ljubimo. Vse ostalo je drugotno. Ni treba, da se spremenijo okoliščine, samo da je ljubljeni navzoč. In prav to nam Gospod obljublja in podarja. On ne spreminja stvari in okoliščin, ampak je v stvareh in okoliščinah. To notranje vse spremeni.

Bog Mojzesu za dovrštiev njegove naloge ni dal vojske, ampak je bil z njim. Ker je bil Gospod z njim so nemogoče stvari postale mogoče. Enako velja za nas. Gospod ne bo spremenil zunanjih okoliščin, ampak bo v vseh z nami. To vse spremeni.

Sedaj vemo zakaj je Gospod ob prihodu med nas izbral ponižno, ubogo in malo življenje, življenje preganjanega, na koncu pa obsojenega na smrt in usmrčenega. Hotel je biti skupaj z nami v vsaki človeški okoliščini, še posebej v najtežjih okoliščinah. Notranja gotovost, vera, da je Jezus še posebej z nami, ko je naše življenje podobno njegovemu križu, je vir izredne moči in zaupanja. Tedaj veselje razsvetli tudi okoliščine, ki bi bile drugače razlog za neskončno tesnobo in puščavo.

Zahvalimo se Gospodu, ki prihaja, da bi bil z nami. Prosimo ga, da bi mu tudi mi lahko rekli: “Jaz sem s teboj!” Prav v prošnjo za to milost nas v duhovnih vajah povabi sv. Ignacij Lojolski: “On je z nami in nas prosi, naj bomo z njim v njegovem uboštvu in pokorščini Božji volji. Z njim. Samo to je pomembno. Ni važno ali v časti ali v ponižanju, v “uspešnem” ali “neuspešnem” življenju, v miru ali v težavah. Z njim, ki je obljubil: “Jaz bom z vami vse dni do konca sveta”.

126 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page