top of page

11.12.2022 – 3. adventna nedelja – Ljubljen, torej sem

»Slepi spregledujejo, hromi hodijo, gobavi so očiščeni, gluhi slišijo, mrtvi so obujeni.« (Mt 11,5)

Običajno smo navajeni – skoraj vsi smo bili tako vzgojeni –, da si kristjanovo duhovno pot zamišljamo kot pot od nas proti Kristusu, od nas proti Bogu. Vsakdo razmišlja, kaj bi storil, da bi prišel do Boga; kaj bi storil, da bi prišel do Kristusa, kako naj hodi za Kristusom … Ničemur namreč ne služi priti k Bogu, ampak služi postati sinovi, otroci Boga Očeta. Da bi to storili, pa moramo biti potopljeni v kopel, v kopel njegove Krvi, kajti, ko smo potopljeni v kopel njegove Krvi, se prepojimo, »naše žile se napolnijo z njegovo Krvjo,« in naša pljuča se napolnijo z njegovim zrakom ter se v nas resnično naseli Sveti Duh.

Janez Krstnik tega še ni dojel, zato Jezus na njegove dvome pove, kdo je ljubezen in kako deluje.

»Slepi spregledujejo, hromi hodijo, gobavi so očiščeni, gluhi slišijo, mrtvi so obujeni.« (Mt 11,5)

Ljubezen se prepozna po tem, kar dela. Jezus, utelešena Božja ljubezen, je to, kar dela. Jezus obsoja zlo, ne tistega, ki ga povzroča. Rekel je namreč, da je treba ljubiti svoje sovražnike, in dal bo življenje za grešnike. Če zlo obsoja hudodelca, ko ga pribije nase, ga Gospod osvobaja in ostaja sam pribit na križ, šifro vsakega zla in sprevrženosti. Preroška beseda udejanja resnico: razločno razkriva zlo in pokaže njegove negativne posledice.

Jezus Janezu Krstniku pove, kaj dela Božja ljubezen po njem za slehernega človeka, ki to želi sprejeti:

1. slepi spregledujejo (9,27-31; prim. Iz 29,18; 35,5). Spregledati je prvi med čudeži. Mi smo slepi, ker vidimo svoja pričakovanja, ne resničnosti. Jezus je prišel, da nam odpre oči.

2. hromi hodijo (9,1-7). Mi smo romarji, popotniki, na poti domov. Jezus je prišel, da nas ozdravi ohromelosti.

3. gobavi so očiščeni (8,1-14). Gobavost je neuspeh in smrt, ki pustoši naše življenje. Jezus nas ozdravlja te gobavosti.

4. gluhi slišijo (9,32-34). Mi smo od Adama dalje gluhi za Besedo, v nas prebiva laž. Jezus nam povrne sluh.

5. mrtvi so obujeni (9,18-26). Jezus je Beseda, katere poslušanje nas povede iz smrti v življenje.

6. ubogim se oznanja evangelij (5,3). Vsako naše človeško stanje bede in stiske sprejme dobro novico: vsaka naša lakota se nasiti v Očetovi ljubezni.

Blagor tistemu, ki se ne spotakne nad menoj. Jezus čestita tistemu, ki ga sprejme. Odrešenje je sprejeti njegovo ljubezen takšno kot se predstavi, ne kakor bi ga jaz hotel. Življenje sina/hčere imam, če sprejmem njega, ubogega, žalostnega, krotkega, čistega v srcu, usmiljenega, delavca za mir, Božjega Sina – polno uresničenje kraljestva materinskega Očeta. Jezus je kamen spotike: spotika Boga, ki prihaja tako drugačen od našega pričakovanja o njem!


112 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page