top of page

12.5.2024 - Posvetitev

Sedma velikonočna nedelja (ko se je praznovalo Vnebohod v četrtek - leto B)

"Posveti jih v resnici; tvoja beseda je resnica. Kakor si mene poslal na svet, sem tudi jaz njih poslal v svet, 19 in zanje se posvečujem, da bi bili tudi oni posvečeni v resnici" (Jn 17,17-19).

Kako se nekaj ali nekoga "posveti"? Posvetitev je v naši veri seveda zelo znan izraz. Govorimo o tem, da sta kruh in vino posvečena in postaneta telo, kri, duša in božanstvo Jezusa, našega Gospoda. Posvetitev zgolj zemeljskih snovi kruha in vina ju spremeni v samega Boga. Zato je "posvetitev" močna beseda.

Druga znana uporaba te besede je v zvezi z redovniki in redovnicami, ki jih je Bog poklical, da vstopijo v redovno življenje, da bi se kot Kristusove neveste posvetile Bogu. S slovesnimi zaobljubami postanejo "posvečene redovnice". Posvečene so, vzete iz sveta in podarjene Kristusu na edinstven način.

Med laiki je veliko takih, ki so se s kakšno drugo posebno obliko pobožnosti posvetili naši blaženi Materi ali Srcu Jezusovemu ali našemu božanskemu Gospodu. V vseh teh primerih "posvetiti" pomeni posvetiti, postaviti na stran in narediti sveto.

"Posveti jih v resnici" pomeni z resnico narediti svete. To moli Jezus v zgoraj navedenem odlomku. Besede so iz Jezusove čudovite velikoduhovniške molitve, v kateri moli k Očetu za svoje učence in za vse, ki bodo sčasoma postali njegovi učenci - in to vključuje tudi nas! Jezusova molitev ni učinkovita le kot molitev, ampak tudi kot lekcija o svetosti. Kako postanemo sveti? Preprosto. Očetovi besedi dovolimo, da nas posveti v resnici. Z drugimi besedami, dopustimo, da nas Božja sveta beseda pritegne, izzove, spremeni, pokliče iz greha, usmeri k Očetu in preoblikuje vse vidike našega življenja. Božja beseda je resnica in postali bomo sveti, če nas bo ta resnica preoblikovala.

Na kakšen način se me Očetova resnica lahko dotakne in me negovori? Katere resnice naše vere moram še posebej spoznati, sprejeti, izpovedati in verjeti? Eden najboljših načinov, da odgovorimo na to vprašanje, je, da se posvetimo poglobljenemu in molitvenemu branju Božje besede. Z molitvenim branjem Svetega pisma se odpremo vsemu, kar nam Bog želi razodeti. In ko nam bo Božji glas govoril po svoji besedi, nas bo preobražal po podobi Sina. Njegova beseda se bo borila proti zmedi in lažem sveta in hudega ter nas usmerila na pot svetosti, resnične svetosti in notranje posvečenosti.

Danes razmišljajmo o moči Božje besede, ki preobraža. Razmislimo o tem, koliko dovoljujemo, da nas njegova beseda nagovori, pokliče iz sveta, nas odbere za svetost in usmeri k sebi. Premišljevanje Božje besede naj postane naša vsakodnevna duhovna hrana, ki nam kaže lepoto življenja, h kateremu smo poklicani. Njegov Duh nam po besedi daje moč za pravi odnos do Boga Očeta, do sebe, do bližnjih in do vsega, kar je Bog ustvaril za nas in nam podaril, da bi sprejeli njegovo občestveno življenje za vedno.

Naš Gospod Jezus, ti si Očetova beseda in resnica sama. Ti si živa Beseda, ki nas je prišla osvoboditi. Daj mi milost, da prisluhnem Tvojemu svetemu glasu, da me bo Tvoja Resnica zajela v globino moje duše in me preoblikovala v osebo, za katero si me poklical. Odpiram se Tebi, dragi Gospod, in vsemu, kar mi želiš povedati. Jezus, zaupam vate.32 views0 comments

Recent Posts

See All

Kommentare


bottom of page