top of page

15.4.2021 - Preskrbljeni

Iz svetega evangelija po Janezu (Jn 16,23-28)

Tisti čas je rekel Jezus svojim učencem: Resnično, resnično, povem vam: Ako boste Očeta kaj prosili v mojem imenu, vam bo dal. Doslej niste nič prosili v mojem imenu. Prosite in boste prejeli, da bo vaše veselje popolno.

To sem vam govoril v prilikah; pride pa ura, ko vam ne bom več govoril v prilikah, ampak vam bom očitno oznanjeval o Očetu. Tisti čas boste prosili v mojem imenu in vam ne rečem, da bom jaz prosil Očeta za vas; Oče sam vas namreč ljubi, ker vi mene ljúbite in verujete, da sem prišel od Boga. Izšel sem iz Očeta in prišel na svet; zopet zapuščam svet in grem k Očetu.



Današnji evangelij potrdi Gospodovo ljubezen do nas. »Prosite in boste prejeli, da bo vaše veselje popolno.« On ne želi, da so naša hrepenenja zadušena, ampak da jih svobodno predstavimo Očetu v Jezusovem imenu. Želi, da se naše srce širi v svobodi Božjih sinov in hčera, ki so gotovi v Očetovi ljubezni. Jezus nam zagotavlja: »Oče sam vas namreč ljubi, ker vi mene ljúbite in verujete, da sem prišel od Boga. Izšel sem iz Očeta in prišel na svet; zopet zapuščam svet in grem k Očetu.« Jezus se vrača k Očetu, a ne sam, ampak skupaj z nami, jemlje nas s seboj k Očetu. Naša prosilna molitev je vstopanje v vzajemno ljubezen med Očetom in Sinom. To kar mi prosimo, nam Oče podari v Sinovem imenu. Mi moramo moliti v Jezusovem imenu. Da to lahko storimo, mora biti Jezus pri Očetu, kjer vedno živi prosi za nas, kakor pravi pismo Hebrejcem. Oče nas uslišuje, a tudi Jezus nas uslišuje, kakor je zagotovil. »Kar me boste prosili, bom storil.«

Oče dela, Jezus dela. Objeti in oviti smo v vzajemno ljubezen Očeta in Sina. To je razlog in vir našega veselja. Lahko živimo v svobodi pred očmi našega Stvarnika, ki nam podarja polnost življenja. Lahko živimo zedinjeni s svojim Odrešenikom, ki nas uvaja v intimen odnos z Očetom.

Privilegirani smo in tega se moramo zavedati tudi sredi težav: Jezus je Božji Sin in naš brat, tudi mi smo sinovi in hčere dobrega Očeta, ki nas ljubi: smo sinovi in hčere v Sinu. Veselimo se.

27 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page