top of page

18.6.2023 – 11. nedelja med letom – Poklicani in poslani

»Poklical je k sebi svojih dvanajst učencev in jim dal oblast nad nečistimi duhovi.« (Mt 10,1)

Starša sta mi dala ime, sta me poklicala, še preden sem se rodil. Bil sem z njima in sestrama in se ob njih učil biti sin in brat. Klicali so me po imenu, da bi lahko živel poslanstvo, ki ga mi je Bog zaupal: biti sin in brat. Sin sem le, če sem brat in obratno, če sem brat sem tudi sin. To je moja prva poklicanost in poslanstvo. Nato sem po Cerkvi, po bratih in sestrah srečal in slišal Jezusa. On me kliče, da se učim biti Njegov učenec in apostol - poslan k bratom in sestram v Njegovem imenu. Učenec sem le, če sem tudi apostol in obratno.

Jezus je za učence in apostole poklical ribiče in grešnike, gverilce (Simon Kananej) in lažnivce (Iškarjot). Niso bili učeni, niti pobožni. Med seboj so bili zelo različni. Povezal jih je Jezusov klic, da naj bodo sinovi skupaj z njim in zato bratje med seboj. Bog po Jezusu pokaže, da je Oče vseh.

Zato je Jezus dal apostolom in daje tudi nam oblast in moč, da lahko premagamo zlo z dobrim. On ima zadnjo besedo, ne zlo. On ima moč nad zlom, ki jo daje tudi nam in nas pošilja, da v to vabimo tudi druge brate in sestre. Zlo in hudo nista več prostor ločevanja in prevlade, ampak prostor zdravljenja in spoštovanja.

Zlo je nečisti duh, tisti, ki nam laže o Bogu, da je hudoben in nam želi slabo. Nečisti duh nam laže, da nismo Bogu dragoceni in da naše življenje nima smisla. Nečisti duh nas zapira v sebičnost, da si hočemo rešiti življenje na račun drugih s posedovanjem, oblastnostjo in samonapihovanjem.

Jezusova Beseda in naše druženje z njim v skupnosti njemu pripadajočih, v Cerkvi, najprej nas same vsak dan znova osvobaja nečistega duha in nam daje Svetega Duha. Njegova beseda in ljubezen premagata najprej mojo laž in egoizem. Prva in dokončna ozdravitev je notranja. To osvoboditev in ozdravitev potem lahko delim z drugimi v Cerkvi in v svetu. Oblast izganjanja in ozdravljanja, ki mi jo podarja je Njegova, ne moja. Če jo vsak dan sprejemam od Njega, potem sem lahko poslan, da jo delim z vami, brati in sestrami.

Pošilja nas oznanjat, da smo rešeni. To lahko pokažemo le z življenjem. Jezus je v nas obudil od mrtvih sinove in hčere, da smo si lahko bratje in sestre.


75 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page