top of page

19. nedelja med letom, 9.8.2020, Rim 9,1-5; Mt 14,22-33

Ob četrti nočni straži je Jezus hodil po jezeru in prišel k njim. Ko so ga učenci videli hoditi po jezeru, so se vznemirili in rekli: »Prikazen je.« Od strahu so zavpili. Jezus pa jim je takoj rekel: »Bodite pogumni! Jaz sem. Ne bojte se!« Peter mu je odgovóril in rekel: »Gospod, če si ti, mi ukaži, da pridem po vodi k tebi.« On mu je dejal: »Pridi!« In Peter je stopil iz čolna, hodil po vodi in šel k Jezusu. Ko pa je videl, da je veter močan, se je zbal. Začel se je potapljati in je zavpil: »Gospod, reši me!« Jezus je takoj iztegnil roko, ga prijel in mu dejal: »Malovernež, zakaj si podvómil?« In ko sta stopila v čoln, je veter ponehal. Oni pa, ki so bili v čolnu, so se mu poklonili do tal in rekli: »Resnično, ti si Božji Sin.«Čemú so svetopisemska besedila tako zelo dramatična? Zato, da bi se najino srce lahko odprlo za srečanje z Bogom. Vsaka podrobnost svetopisemskega besedila je nabita s skrivnostjo Božjega razodevanja. Povabim te, da si skupaj ogledava današnji evangelij. Pripoved najdeva pri Mateju, Marku in Janezu. Vsak prispeva zelo pomenljive podrobnosti. Jezus je pravkar storil čudež pomnožitve kruha. Zakaj učencem takoj naroči, naj gredo pred njim na drugo stran jezera? Evangelist Janez pravi, da je Jezusov čudež v ljudeh zdramil njihove mesijanske fantazije: izgon okupatorja in materialno blaginjo. Ne pozabiva, da je Jezus sprejel razglasitev za kralja šele med trpljenjem pred Poncijem Pilatom in na križu. Delirij množice je moral zavrniti. Obvaroval je tudi učence.

Odpusti množico in se umakne sam na goro molit, poroča evangelist Matej. Pravi, da je Jezus molil zelo poglobljeno in z natančno določenim ciljem. Na gori je bil sam. Učencem se spet pridruži tako, da hodi po vodi. S tem nama in njim razodeva delček svoje skrivnostne osebe.

Matej nama nič ne pove, da bi se učenci mučili z veslanjem zaradi nasprotnega vetra. Pove nama, da je čoln premetavalo zaradi valov. V tem čolnu Peter in učenci izpovedo svojo vero. Ko v čoln sprejmejo Jezusa, nasprotni veter poneha. Vse te podrobnosti so simbolične.

Čoln je Cerkev, ki se zaradi Jezusove navzočnosti ne boji več nobenega nasprotnega viharja. Vera učencev in Petra se razvija ter postaja vse bolj živa in celostna. V čolnu prepoznajo, da je Jezus Božji Sin. Pozneje bodo prepoznali, da je Jezus njihov Gospod.

Evangelistovo pozornost pritegne zlasti apostol Peter. Njega Jezusov lik navdušuje in očara. Hoče hoditi za njim, vendar le s težavo sprejme Jezusa takšnega, kakršen je v resnici. Na njegovo povabilo hodi po vodi, a se prestraši in potone. Pri zadnji večerji mu ne pusti, da bi mu umil noge. V getzemanskem vrtu potegne meč. Ko Jezusa zgrabijo, gre Peter za njimi na prizorišče sodbe, a ga zaradi strahu zataji, enako kakor sebe in učence. Kljub temu se vrne k Jezusu. Hoče mu slediti. Po zatajitvi se bridko razjoče. Jezus ga potrdi v zvestobi. Njegova ljubezen Petra končno le osvoji, da dá svoje življenje zanj. Ali se kaj prepoznaš v Petru, spoštovani bralec ali bralka?

Jezus gre sam na goro molit zato, da bi lahko v svojem telesu razodel Božji načrt in odrešujočo ljubezen. Ko gre učencem naproti in hodi po vodi, se dela, kakor da gre naprej, pravi evangelist Marko. Zakaj? Pri razumevanju nama lahko pomaga pripoved iz prvega berila o Božjem razodetju preroku Eliju na Hebronu. Kakor za Mojzesa tako je tudi za Elijo Bog tisti, ki gre mimo. Tudi Mojzes in Elija sta na gori in molita. V molitvi se vedno kaže pravo Božje obličje. Razodevanje Božjega obličja pa je hkrati poslanstvo do bratov in sester. Kajti če se Bog razodeva, se razodeva kot tisti, ki ljubi in rešuje ljudi.

Jezus v Markovem evangeliju vzame nase podobo Boga, ki gre mimo. S tem pokaže, da je Boga mogoče spoznati le, če hodimo za Jezusom in upoštevamo njegovo besedo. In prav to poskuša delati Cerkev na tem svetu. Tudi midva sva povabljena, da hodiva za Kristusom, ki nama in svetu kaže sijaj Božje ljubezni. Le če bova hodila za Jezusom, bo najina ljubezen do ljudi tudi njim kazala, da je Bog sredi drobnih vsakdanjih opravil navzoč v tem svetu. S kakšno željo v srcu želiš preživeti današnjo nedeljo in ostanek svojih dni na tem svetu? Jezus, nauči me, da bom vsaj malo sodeloval s tvojo ljubeznijo do mene in vseh, ki jih vsak dan srečujem.


59 views0 comments

Recent Posts

See All

Комментарии


bottom of page