top of page

5.6.2021 - Vdova

Iz svetega evangelija po Marku (Mr 12,38-44)

Tisti čas je govoril Jezus množicam o svojem nauku: »Varujte se pismoukov, ki radi hodijo v dolgih oblačilih in imajo radi pozdrave na trgih, prve sedeže v shodnicah in prva mesta pri gostijah; ki vdovam požirajo hiše, medtem ko hinavsko opravljajo dolge molitve; te bo zadela hujša obsodba.«

In sédel je nasproti zakladnici in gledal, kako ljudje mečejo denar v zakladnico. Mnogo bogatih je veliko vrglo. Ko pa je prišla neka uboga vdova, je vrgla dva novčiča. In poklical je svoje učence ter jim rekel: »Resnično, povem vam: Ta uboga vdova je vrgla več ko vsi, kateri so metali v zakladnico. Vsi so namreč vrgli od tega, česar imajo v izobilju, ta pa je vrgla od svojega uboštva vse, kar je imela, vse svoje premoženje.«


Današnji evangelij nam pokaže kako lahko združimo ponižnost, uboštvo in ljubezen. Na začetku nas Gospod posvari pred skušnjavo iskanja časti pri ljudeh. Pismouki so namreč iskali čast pri ljudeh tudi pri bogoslužju: prva mesta v sinagogah in dolge molitve. Resnično češčenje Boga pa je ponižnost. Želeti si, da me drugi spoštujejo ni zlo, je normalno, če pa vse delamo le za to, pa nismo več vredni spoštovanja. Postajamo sebičneži in napuhnjenci, ki si pišejo svojo obsodbo.

Ljubezen, ki je všeč Bogu, je polna ponižnosti in brez samovšečnosti. Ponižnost in ljubezen sta namreč združeni. Ljubezen varuje ponižnost, ta pa služi ljubezni. Jezus v evangeliju hvali ubogo vdovo, ki so jo vsi zaničevali. Gospod namreč ne meri darov po količini denarja, ampak po velikodušnosti srca. Bog vidi ponižno srce, ki je hvaležno in ne pričakuje pohvale s strani ljudi. Tisti, ki da veliko denarja, takoj prejme povračilo v obliki zahvale in pohvale, ker je bogat in velikodušen.

Vdova je podoba Kristusa, ki je podaril samega sebe v celoti vsakomur izmed nas. Miloščina, ki jo je izkazal, nas osvobaja od smrti in nas očiščuje grehov. Izročiva Gospodu svoje bogataško srce, ki daje od tega, kar ima viška, oholo in samovšečno. Naj tvoje in moje srce postane kot srce uboge vdove, ki daje vse kar ima: sebe, prvi dar, ki sva ga prejela od Gospoda, da bi ga podarjala.

38 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page