top of page

1.3.2021 - Ne igraj se boga!

Iz svetega evangelija po Luku (Lk 6,36-38)

Tisti čas je rekel Jezus svojim učencem: Bodite usmiljeni, kakor je tudi vaš Oče usmiljen. Ne sodite in ne boste sojeni: ne obsojajte in ne boste obsojeni; oproščajte in boste oproščeni; dajajte in se vam bo dalo: dobro, potlačeno, potreseno in zvrhano mero vam bodo dali v naročje. S kakršno mero namreč merite, s tako se vam bo odmerilo.

Bogoslužje nam danes govori o kesanju. Danielova knjiga pokaže, kako se je Izraelsko ljudstvo spremenilo po veliki katastrofi. Šele potem, ko jih premagajo sovražniki, ko sta tempelj in mesto uničena, se začnejo zavedati lastne krivde, ter Gospodu v molitvi izpovedo svoje grehe. Besedilo je polno ponižnega priznanja svoje krivde in hkrati zaupanja v Gospoda.

Le ponižnost odpre Bogu vrata do našega srca, da se nam lahko izroči in nam da dojeti neskončnost svoje ljubezni (Rim 5). Življenje svetnikov jasno kaže, da sprejeto odpuščanje v nas stokratno pomnoži ljubezen, moč za podarjanje. V mislih imam sv. Ignacija Lojolskega, ki se je vse življenje s svojo podaritvijo ljudem (Cerkvi in svetu) zahvaljeval Bogu, da ga je v odpuščanju rešil iz smrti.

Sprejeti dar odpuščanja je vir velikodušnosti in ljubezni, ponižnosti in ustvarjalnih moči za neštete. Velik dar je zaceljena praznina ločenosti od Boga. Preobrazi nas in nam da novo življenje. Ne gremo se več boga, smo ponižni, razumevajoči in dobrohotni do bližnjih. Odpuščanje je pogoj za ostajanje v Božjem usmiljenju, ki nas odpre v usmiljenje do drugih. »Bodite usmiljeni, kakor je usmiljen vaš nebeški Oče... Odpuščajte in vam bo odpuščeno; dajajte in vam bo dano.« Ko sprejmem Očetovo odpuščanje lahko brez ošabnosti sebe podarjam bližnjim. V največje veselje mi je zavest, da sodelujem z Božjim usmiljenjem.

S kakršno mero merim, s takšno mi bo odmerjeno. To obljublja Jezus, Gospod, ki zaupa vame, da bom v njegovi moči lahko zvrhano mero drugim dajal to kar prejemam od Njega. Najboljša nagrada je sama dobrohotnost. V njej doživljamo to kar doživlja naš nebeški Oče.

77 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page