top of page

14.12.2020 - Hodimo, ker On hodi pred nami!


Tisti čas je prišel Jezus v tempelj. K njemu so pristopili veliki duhovniki in starešine in rekli: »S kakšno oblastjo to delaš in kdo ti je dal to oblast?« Jezus jim je odgovoril: »Vprašal vas bom tudi jaz neko stvar; če mi jo poveste, vam bom tudi jaz povedal, s kakšno oblastjo to delam: Janezov krst – od kod je bil, iz nebes ali od ljudi?« Ti so pa sami pri sebi mislili: »Ako rečemo: ›Iz nebes‹›, nam bo dejal: ›Zakaj mu torej niste verjeli?‹ Ako pa rečemo: ›Od ljudi‹, se bojimo ljudstva; vsi imajo namreč Janeza za preroka.« Odgovorili so Jezusu: »Ne vemo.« In on jim je odgovoril: »Tudi jaz vam ne povem, s kakšno oblastjo to delam.«(Mt 21,23-27)


Danes nam evangelij predstavi isto nasprotje, ki se bo pojavilo v božičnih evangelijih: na eni strani pogani, ki odkrijejo Gospodovo luč, in bodo kot trije magi sledili Gospodovi zvezdi; na drugi strani Judje, ki njegovi luči nasprotujejo, nočejo priznati, da je Jezus poslan od Boga in nočejo govoriti o Janezovem krstu.

Vsak izmed nas je v stalni nevarnosti, da priredi Boga svojim ciljem, da ne ceni njegovega daru in da se zadovolji samo z zunanjo držo pred ljudmi. Bog se trudi, da bi v nas zrasla drža svežega čudenja in občudovanja nekoga, ki je pravkar odkril Gospoda, je odprt in hrepeni, da bi odkril vsa njegova čuda. Ni dobro biti kakor tisti, ki ima sebe za najpametnejšega, je zaprt v svoje namišljene gotovosti.

Prava drža je drža sprejemanja Gospodove luči in njegovega Duha.

Bileamovi govori pokažejo, da ljudje ne moremo preprečiti, da bi Luč svetila. Božji blagoslov prihaja, čeprav ga mi ne sprejemamo in ga ne maramo. Starozavezni odlomek pripoveduje o preobrazbi prekletstva v blagoslov. Bilak je poklical Bileama, da bi preklel Izraelce, ker se je bal, da bodo ogrožali njegovo kraljevanje, Bileam pa jih je blagoslovil, ker mu jih Bog ni dovolil prekleti. Trikrat je poskusil in trikrat je iz njegovih ust prišel blagoslov in obljuba Odrešenika.

Ko je prišel Jezus so ga veljaki Judovskega ljudstva hoteli spremeniti v prekletstvo. A njihovo prekletstvo je Bog spremenil v največji blagoslov za vso zemljo in vse ljudi vseh časov. Zaradi tega imamo lahko trdno upanje. Svojega upanja ne polagamo vase, v našo šibkost in umrljivost, ampak v Jezusa, ki je zmagoslavni Božji blagoslov za vse človeštvo vseh časov.

90 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page