top of page

20.2.2021 - Samoprevara

Iz svetega evangelija po Luku (Lk 5,27-32)

Tisti čas je videl Jezus cestninarja Lévija, ko je sedel pri mitnici, in mu rekel: »Hodi za menoj!« Lévi je pustil vse, vstal in šel za njim. V svoji hiši pa mu je napravil veliko gostijo; bilo je zelo veliko cestninarjev in drugih, ki so bili z njimi pri mizi. Farizeji in njih pismouki pa so godrnjali zoper Jezusove učence: »Zakaj jeste in pijete s cestninarji in grešniki?« Jezus jim je odgovoril: »Ne potrebujejo zdravnika zdravi, ampak bolni. Nisem prišel k pokori klicat pravičnih, ampak grešnike.«

Bolni potrebujejo zdravnika, ne zdravi. Jezus kliče k spreobrnjenju grešnike in ne pravičnih. Če hočem, da je Kristus prišel tudi zame, se moram prišteti med grešnike, še posebej v tem postnem času. Če hočem, da me Kristus ozdravi in poskrbi zame, mu moram priznati, da sem bolan, da potrebujem zdravnika. To ni prav nič enostavno. Zahtevno je. Ni se lahko prišteti med grešnike in nihče tega ne dela rade volje. Vsi imamo vtis, da nismo tako veliki grešniki kakor so drugi. Morda po Božji milosti nimamo na vesti velikih krivd. A prav odpor, da bi se smatral za grešnika med grešniki je znamenje oholosti in sebičnosti, ki sta resnični greh ignoriranja Boga. Hočemo imeti mir. Nočemo biti med tistimi, ki naj delajo pokoro in se postijo. Niti nočemo nositi teže grehov drugih.

Jezus pa je hotel nesti naše grehe. On bi se zlahka ločil od grešnikov, kajti ni potreboval pokore, ker ni imel greha. Ni mu bilo treba sprejeti trpljenja, ki ga greh povzroča. A se je prostovoljno postavil namesto nas grešnikov in vzel nase naše trpljenje. Če smo z njim, trpimo zaradi svojih in drugih grehov in delamo tudi pokoro. Če pa sem prepričan, da nisem velik grešnik in ne potrebujem pokore ali spreobrnjenja, sem s tem naredil največji greh: oholosti in sebičnosti. Gospod, na priprošnjo sv. Jožefa omehčaj moje srce in odpri oči, da se bom ponižno postavil med grešnike, da nas spreobrneš in ozdraviš.

142 views0 comments

Recent Posts

See All

Yorumlar


bottom of page