top of page

22.7.2021 - Gospoda sem videl/a!

Iz svetega evangelija po Janezu (Jn 20,1-2.11-18)

Prvi dan tedna je šla Marija Magdalena zgodaj, ko je bila še tema, h grobu in videla, da je kamen od groba odvaljen. Tekla je torej in prišla k Simonu Petru in k drugemu učencu, ki ga je Jezus ljubil, in jima rekla: »Gospoda so vzeli iz groba in ne vemo, kam so ga položili.«

Marija je stala zunaj pri grobu in jokala. Ko je jokala, se je sklonila v grob in je videla dva angela v belih oblačilih, ki sta sedela eden pri vzglavju in eden pri vznožju, kjer je bilo položeno Jezusovo telo.

Rečeta ji: »Žena, kaj jokaš?« Odgovori jima: »Vzeli so mojega Gospoda in ne vem, kam so ga položili.« Ko je to izgovorila, se je obrnila in videla Jezusa, pa ni vedela, da je Jezus. Jezus ji reče: »Žena, kaj jokaš? Koga iščeš?« Misleč, da je vrtnar, mu reče: »Gospod, če si ga ti odnesel, povej mi, kam si ga položil, ga bom jaz vzela.« Jezus ji reče: »Marija!« Ona se obrne in mu hebrejsko reče: »Rabbuni!« (kar pomeni: Učenik). Jezus ji reče: »Ne dotikaj se me več, še nisem šel k Očetu. Pojdi pa k mojim bratom in jim reci: ›Grem k svojemu Očetu in vašemu Očetu, k svojemu Bogu in vašemu Bogu.‹« Marija Magdalena je šla in učencem naznanila: »Videla sem Gospoda« in da ji je to rekel.


Marija Magdalena je zgled goreče, zveste in spoštljive ljubezni, ki je bila tako močna, da je Jezusa iskala še po smrti. Iskanja so različna. Znanstveno, literarno ipd. ipd. Vsa ta iskanja nam še ne dajo tistega dostojanstva, ki nam ga daje iskanje Boga iz ljubezni do njega. Takšno iskanje me potegne iz mene samega in me napoti k drugim, da lahko podarjam to kar sem prejel od Božje ljubezni. Bog, ki je v Kristusu postal človek razživi mojo ljubezen in darovanje, s tem pa mojo lepoto in delovanje. Magdalena je doživljala veliko potrtost, saj tudi ljubljenega telesa ni več našla. A ni pobegnila in se ni umaknila v svojo žalost. Ostala je tam, jokala in se spraševala. In našla je odgovor. Ali boljše rečeno: Odgovor je našel njo. Iščem zato, da bi prepoznal Njegovo obličje sredi mojega vsakdana. On hrepeni, da bi lahko vsak izmed nas vsak dan znova vzklikal: Gospoda sem videla/videl!

64 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page