top of page

24.11.2021 – Nespamet kraljev

Iz svetega evangelija po Luku (Lk 21,12-19)

Tisti čas je rekel Jezus svojim učencem: Po vas bodo stegnili roke in vas preganjali, izdajali v shodnice in ječe ter vlačili pred kralje in poglavarje zaradi mojega imena. Zgodilo pa se vam bo to v pričevanje. Vtisnite si torej v srce, da ne boste naprej premišljevali, kako bi se zagovarjali. Jaz vam bom dal zgovornost in modrost, ki ji ne bodo mogli nasprotovati ali ji ugovarjati vsi vaši nasprotniki.

Izdajali vas bodo celo starši in bratje in sorodniki in prijatelji, in nekatere izmed vas bodo izročili v smrt; vsi vas bodo sovražili zaradi mojega imena, a še las z glave se vam ne bo izgubil. S svojo stanovitnostjo si boste pridobili svoje življenje.


Berilo govori o skrivnostni kraljevski gostiji, Jezus pa o preganjanjih svojih učencev. Na eni strani gledamo triumf bogataša in zavojevalca, ki je v človeških očeh zgled uspešnosti in zavidanja vreden. On prireja gostijo vsem, ki ga podpirajo. Jezus pa vsem, ki so njegovi učenci in ga podpirajo napoveduje preganjanje, da jih bodo izdajali v zapore in pobijali, sovražili in zaničevali (Lk 21,13.16.17). Namesto gostije, nas bodo smatrali za kriminalce in zatirali. Vsaka podobnost z današnjimi časi je zgolj slučajna.

Kontrast med obema podobama je škandalozen in krivičen. Kralj zlorablja svojo moč in je nespameten. Škandalozna je tudi nesreča Jezusovih učencev, ki si ne zaslužijo preganjanja, zapiranja, sovraštva in smrti zaradi Kristusa. Edini razlog, da jih večina sovraži in ne mara je njihova navezanost na osebo Jezusa Kristusa in njihova vera vanj (Lk 19,12.17). Ali ni čudno, da smo zaradi navezanosti na najboljšega človeka vseh časov preganjani? Popolnoma skregano z logiko. A to so dejstva. Tako se razkriva skrivnost zla (2 Tes 2,7).

Sveto pismo nam pokaže, da je veliko bolj dobrodošel položaj preganjanih učencev, kakor pa zmagoslavno žretje s kraljem na čelu. Kraljeva zmaga je pirova in krhka. Njegovi užitki so zelo površinski in v sebi skrivajo obupno osamljenost in smrt. V sebi je popolnoma izgubljen. Nima namreč pravega odnosa z Bogom. Zato se pokaže roka, ki piše po zidu njegove palače. Hoče ga zbuditi. Resnično se začne v strahu tresti zase.

Preganjani Jezusovi učenci pa v veri Vanj živijo v popolni gotovosti. Tudi če so navzven ogroženi, nosijo v srcu globok mir in gotovost Božje bližine, ki je že zmagala smrt in strah. On daje, kaj naj govorijo, Jezus jim daje modrost, ki ji nasprotniki ne morejo ugovarjati. Jezusovi učenci, skupaj s sv. Štefanom, vedo da svoje življenje rešijo, če ga izgubijo Zanj. Nič ne bo izgubljenega, niti las z glave. Gospod je z nami. On je naša moč, da ljubimo in upamo v vsakršnih okoliščinah. On nas osvobaja od vsega zla. Gospod, daj mi pristnega stika in bližine s teboj, da bom živel zate in iz tebe. Tako zame vse okoliščine postanejo priložnost za zmago življenja nad smrtjo, resnice nad lažjo in ljubezni nad sovraštvom.

56 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page