top of page

25.9.2021 – Skozi trnje do zvezd

Berilo iz knjige preroka Zaharija (Zah 2,5-9.14-15)

Raduj se in bodi vesela, sionska hči, ker, glej, prihajam in bom prebival v tvoji sredi, govori Gospod. Mnogi narodi se bodo pridružili Gospodu tisti dan in bodo postali del njegovega ljudstva; v tvoji sredi bodo prebivali.

Iz svetega evangelija po Luku (Lk 9,44-45)

Ko so se vsi čudili vsemu temu, kar je Jezus delal, je rekel svojim učencem: »Dobro poslušajte te besede; Sin človekov bo namreč izdan ljudem v roke.« Oni pa te besede niso umeli; bila je namreč zakrita pred njimi, da je niso razumeli, toda bali so se ga vprašati o tej stvari.


Obe berili nas spomnita na dve razsežnosti Kristusove skrivnosti, ki jo cerkev praznuje pri vsaki evharistiji.

V evangeliju izpostavlja vidik trpljenja, ki ga težko sprejemamo, ker nasprotuje našim sanjam o veselju brez bolečin. Bog pa nas preobrazi preko preizkušnje, ki nas poveže z Njim.

Drugi vidik je vidik slave, poveličanja o katerem govori prerok Zaharija, ki je prerokoval obnovo templja in obnovo Jeruzalema. Zaharijeva podoba Jeruzalema se uresniči v Jezusu Kristusu. V Mariji Bog pride prebivati sredi svojega ljudstva. V njej vsi narodi sveta postajajo Božje ljudstvo. Novi Jeruzalem raste iz Kristusovega vstajenja, katerega navzočnost v današnjem svetu je njegovo telo, ki je Cerkev.

22 views0 comments