top of page

4. 12.2023 – Patriarhi: povezave z Mesijo

Jezus ... Jakobov sin, Izakov sin, Abrahamov sin ... (Lk 3,23-34)

Tako Matej kot Luka, naša svetopisemska vira za Kristusovo rojstvo, si zelo prizadevata pokazati, da Mesija - hebrejsko Kristus v grščini, Božji Maziljenec - ni postal človek iz nekakšne duhovne praznine. Čeprav je imel Jezus božjo naravo, je bil v tudi zelo človek z dolgo vrsto starih staršev na obeh straneh, ki je segala vse do Adama in Eve. Pravzaprav se je ena prvih krščanskih herezij imenovala "doketizem", nauk, po katerem je bil Jezus le videti kot človek, a je bil vedno in samo Bog. Nasprotno pa je v Utelešenju - največjem čudežu vseh časov - naš Gospod postal človek iz mesa in krvi. Jezus je bil tudi pravi človek. Imel je prednike, kot jih ima vsak od nas. Danes veliko ljudi išče svoje korenine s pomočjo računalniških programov, cerkvenih zapisov ali drugih možnosti. Matej in Luka sta na začetku svojih evangelijev z zapisanimi rodovniki storila enako.

Matej nam podaja Jezusovo fizično poreklo, Luka pa pravno linijo. Kritiki so poskušali napasti vse vidike Jezusovega življenja. Vsi so bili neuspešni, saj božanska resnica temelji na dejstvih in ne na domišljiji.

Hvala ti, Gospod, da si postal pravi brat človeškega rodu, ko si postal eden izmed nas in se pri tem ne le ponižal, ampak tudi trpel, umrl in vstal v našem imenu. Sprejmi našo ponižno hvaležnost. AMEN.49 views0 comments

Recent Posts

See All

コメント


bottom of page