top of page

5.1.2021 - Deli naprej!

Iz svetega evangelija po Janezu (1,43-51)

Tisti čas je hotel Jezus oditi v Galilejo, pa dobi Filipa in mu reče: »Hodi za menoj!« Bil je to Filip iz Betsajde, Andrejevega in Petrovega mesta. Filip dobi Natanaela in mu reče: »Našli smo njega, o katerem so pisali Mojzes v postavi in preroki: Jezusa, Jožefovega sina, iz Nazareta. Natanael mu reče: »Iz Nazareta more biti kaj dobrega?« Filip mu reče: »Pridi, in poglej.« Ko Jezus vidi, da prihaja k njemu Natanael, reče o njem: »Glej, pravi Izraelec, v katerem ni zvijače.« Natanael ga vpraša: »Od kod me poznaš?« Jezus mu odgovori: »Preden te je Filip poklical, ko si bil pod smokvinim drevesom, sem te videl.« Natanael mu pravi: »Učenik, ti si Božji Sin, ti si Izraelov kralj.«

Jezus mu odgovori: »Ker sem ti rekel, da sem te videl pod smokvinim drevesom, veruješ? Še kaj večjega kot to boš videl.« In reče mu: »Resnično, resnično, povem vam: Videli boste nebo odprto in Božje angele gor in dol hoditi nad Sinom človekovim.«Janez v svojem prvem pismu govori o razodetju Gospodove ljubezni do nas in njegovem hrepenenju po nas. Ljubezen smo spoznali po tem, da je dal On svoje življenje za nas. Posledica je rahlo nepričakovana, za Boga pa je samo po sebi umevna in logična. Mi mislimo takole: če je Bog dal svoje življenje za nas, moramo tudi mi dati svoje življenje zanj. Janez, ki ga je Sv. Duh navdihnil pa pravi: »moramo tudi mi dati življenje za svoje brate!«

V tem je bistvo nove zaveze. Ljubezen je potrebno dati naprej in je ne hraniti zase. Bog nas ljubi zato, da bi to posredovali naprej, da bi sodelovali z dinamiko njegove ljubezni. Če svoje srce zaprem, ne morem vstopiti v dinamiko Božje ljubezni.

Kajn je ubil samega sebe bolj kakor pa Abela. Telesno je ubil Abela, ni pa prekinil Abelove ljubezni do Boga. Ubil pa je Božje življenje v sebi. Ubil je življenje v ljubezni. Kdor sovraži svojega brata je ubijalec. Vi veste, da noben morilec v sebi nima večnega življenja.

Mi smo živi zato, ker gre skozi nas Božje življenje. Ljubezen, ki jo posredujemo bratom in sestram, je način po katerem se Bog velikodušno podarja vsem. V njem je polnost življenja in veselja.

52 views0 comments

Recent Posts

See All

תגובות


bottom of page