top of page

Sobota, sv. Benedikt, 11.7.2020, Jn 15,1-8

"Jaz sem trta, vi mladike. Kdor ostane v meni in jaz v njem, ta rodi obilo sadu, kajti brez mene ne morete storiti ničesar... Če ostanete v meni in moje besede ostanejo v vas, prosíte, kar- koli hočete, in se vam bo zgodilo.

Vsak od nas deluje iz tega kar je. Če sem sin/hči, združen s Sinom, lahko rodim sadove bratske ljubezni. Če nisem združen s Sinom, kmalu začnem škoditi sebi in vam. Dobro delam, če moje srce pozna in ljubi Gospoda. Če ga ne poznam in ne ljubim, mi zelo hitro zmanjka moči, da bi delal dobro.

Svetu ne morem pričevati o Očetovi ljubezni do nas, če nisem združen z Jezusom v konkretnem življenju. Moje delovanje je učinkovito če sem združen z njim. Če nisem v njegovi ljubezni, sem že mrtev (prim. 1 Kor 3,12–15).

V njegovi ljubezni ostajam, če njegove besede ostanejo v meni. Njegovo oznanilo, njegova zgodovina me očiščuje ujetosti v sebičnost in nasilno gledanje na svet. V njem ostajam, če imam njegov način razmišljanja in delovanja iz Očetove ljubezni. Ta ljubezen se prevaja v moje ravnanje. Če ne, potem ne ljubim z dejanji in v resnici (1 Jn 3,18). Ko sprejemam Očetovo ljubezen, ki mi je dana v Njem, sem v sozvočju z njim in hočem to, kar hoče On. Dogajati se začne to, kar hočem.

Jezus me vabi, da prosim to, kar hočem, kajti dar mi je lahko dan le, če si ga želim in ga sprejmem. Ko prosim, odpiram srce, da dar sprejme, dar sodelovanja z Njegovo ljubeznijo na tem svetu v mojih konkretnih odnosih in delu. Oče meni in tebi želi dati to kar je dal Sinu: sebe in vse (prim. 3,35; 13,3)! S tem, ko ga prosim, mu dam prosto pot. On komaj čaka, da me obdari, pa tebe tudi. Če se ne strinjam, mi Bog ne more podariti svoje ljubezni. Kajti ljubezen je lahko le svobodna.

Hvala ti, Gospod! Želim in sprejemam. Vsak dan znova. Zato si zapisujem svoja prepoznavanja tvoje ljubezni in tudi svojo prošnjo k tebi, da bi bil vedno znova odprt za sodelovanje z vsem kar ustvarjaš in podarjaš vsem. V tem je edina resnična prihodnost Evrope in sveta. Sveti Benedikt, prosi za nas!

43 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page